Хокей на траві. Наприкінці березня стартує новий турнір — східноєвропейська Ліга — за участю команд України, Росії та Білорусі. За звання переможця боротимуться: чемпіон України «Олімпія-Колос-Секвоя» (Вінниця), чемпіон Росії «Динамо» (Електросталь), чемпіон Білорусі ХК «Брест» та володар Кубка Білорусі ХК «Мінськ».

Угоду про створення східноєвропейської Ліги підписали наприкінці 2009-го президенти федерацій хокею на траві названих країн. Ініціаторами її створення стали українці. Про це кореспонденту «Голосу України» розповів головний тренер вінницької команди Павло Мазур.
— Новий турнір насамперед дасть нам ігрову практику у поєдинках із сильними партнерами, — каже пан Павло. — У внутрішній першості ми вже багато років «б’ємо» всіх. Грати стало нецікаво. Наприклад, у першому турі з індорхокею (гра в залі) ми перемогли своїх суперників у всіх п’яти матчах. Змагання відбувались у Сумах.
Співрозмовник підтвердив, що пропозиція про організацію турніру східноєвропейської Ліги виходить з Вінниці. Загалом у першому сезоні планують провести чотири тури змагань — по одному у кожному з міст команд-учасниць. Так випало за жеребом, що останній тур буде зіграно саме у Вінниці. Саме тут стане відомий перший переможець новоствореної Ліги. Змагання у місті над Південним Бугом відбудуться у вересні.
За прогнозом співрозмовника, у подальшому кількість учасників турніру може збільшитися. Зокрема, у планах — залучити до змагань команди з Польщі.
— Уже цього разу заявку на участь подавали також азербайджанці, — уточнює Павло Мазур. — Шкода, що ми їм відмовили. Причина прозаїчна — віддаленість цієї країни. Дуже дорого добиратися. На жаль, фінансові можливості у наших команд обмежені.
Незадовільне фінансування є однією з причин низького рівня вітчизняного чемпіонату з хокею на траві, вважає співрозмовник. До речі, найсильнішим спаринг-партнером «Олімпії» є ще один вінницький клуб — «Динамо-ШВСМ». Традиційно ця команда виходить на друге місце за підсумками внутрішніх чемпіонатів. У нинішньому турнірі з індорхокею «Динамо» також іде слідом за «Олімпією».
Вінниця.