День відкритих дверей, що відбувся в Тернопільському національному економічному університеті (ТНЕУ), засвідчив незмінно великий інтерес майбутніх абітурієнтів до цього авторитетного вузу. Вони приїхали з різних регіонів України, щоб отримати максимум інформації про сам університет, умови вступу, навчання. І хоч вся вона є на сайті ТНЕУ, але живе спілкування з членами приймальної комісії, викладачами, нинішніми студентами нічим не замінити.
— Раніше на День відкритих дверей приїжджали майбутні абітурієнти та їхні батьки, — ділиться враженнями ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Юрій, — цього року вперше були присутні й директори шкіл з Тернопільської, Львівської, Волинської, Хмельницької областей. У зв’язку із зовнішнім незалежним оцінюванням вони хотіли знати всі нюанси вступної кампанії, щоб допомогти визначитися випускникам. Момент, звичайно, позитивний. Він свідчить про зацікавленість педагогів у подальшій долі своїх вихованців.
Запитань до ректора (він же голова приймальної комісії) було багато. Стосувалися вони переважно прохідних балів, оплати за навчання, переваг при зарахуванні. Сергій Ілліч рекомендував подавати документи на державну форму навчання. Тих, хто не дуже впевнений, що зможе конкурувати на державні місця, цікавила передусім оплата за навчання. І хоч вузи згідно із законом мають право підвищувати плату за навчання відповідно до показника інфляції (цього року, як відомо, він досить високий), однак університет бере на себе 50 відсотків витрат, пов’язаних з інфляцією. І не тому, що такий заможний. Просто тут зважають на складну фінансову ситуацію не лише в державі, а й у сім’ях. На жаль, ефективність використання виділених для підготовки спеціалістів державних коштів ніхто не контролює. Нині лише митниця влаштовує на роботу сто відсотків направлених нею на навчання випускників ТНЕУ. До речі, вже кілька років при університеті діє центр з працевлаштування випускників, він істотно допомагає їм, але держави, звісно, у цьому не замінить.
Цього року університет ввів електронну реєстрацію документів, що значно зекономить час абітурієнтам. Зареєструватися можна хоч сьогодні, потім ввести результати зовнішнього незалежного оцінювання. Звертатимуть увагу і на те, оригінал чи копію документів здає абітурієнт. Звісно, з більшою повагою ставляться до тих, хто має тверді наміри здобути певний фах, а не просто вступити абикуди.
Незважаючи на те, що українські ВНЗ щороку випускають тисячі економістів, знайти фахівця належного рівня не так просто. Одна з львівських компаній два роки безуспішно шукала серед випускників місцевих вузів фінансових аналітиків. Ніхто з претендентів не дотягував до потрібного рівня. За словами керівників компанії, вакансії вдалося закрити завдяки випускникам Києво-Могилянської академії та Тернопільського національного економічного університету. Для ректора факт значущий. Випускники ТНЕУ гідно конкурують не лише на українському ринку праці, дедалі частіше вони виходять у ширші світи.
В університеті створено всі умови для навчання і всебічного розвитку студентства. Абітурієнтів запрошують тринадцять факультетів, кілька університетських підрозділів у різних куточках України: інститути у Чорткові, Вінниці, Івано-Франківську, навчально-консультаційні центри у Кам’янці-Подільському, Криму, Калуші, Сваляві, факультети у Нововолинську, Самборі... Є філія за межами України — в Єревані (Вірменія), яка успішно конкурує на кавказькому ринку освітніх послуг. Широкий діапазон спеціальностей не лише з економіки, а й з права, комп’ютерно-інформаційних технологій. Прискорено розвивається напрямок «Міжнародні економічні відносини». Великий інтерес абітурієнтів до україно-німецького економічного факультету та україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту.
До речі, вперше в Україні випускникам україно-німецького факультету почали видавати два дипломи: Тернопільського економічного і Дрезденського технічного університетів. У рамках багатьох факультетів діють міжнародні програми: україно-американська з комп’ютерних наук, україно-польська фінансів і страхування, україно-греко-іспанська з міжнародного туризму. За словами ректора, до 200 студентів щороку проходять короткотермінове навчання в університетах Європи, стажуються за кордоном.
Випускники ТНЕУ стають викладачами європейських університетів, чимало з них працюють у престижних зарубіжних компаніях. Болонський процес значно розширив міжнародну співпрацю університету загалом і дав додаткові шанси для працевлаштування за кордоном його випускникам. Нині Тернопільський національний економічний університет є членом Європейської асоціації університетів, Великої хартії університетів, а Сергій Юрій нещодавно став членом Ради ректорів Європи.
Але ніхто краще й дохідливіше не розповість про альма-матер, як самі студенти. Вони з гордістю показували просторі, добре оснащені аудиторії, розповідали про організацію дозвілля, умови для розвитку спорту, конкурс «Студентська ліра», який щороку виявляє таланти серед першокурсників і дає змогу розвинутися їм у стінах університету. Поки майбутні абітурієнти брали участь у регіональній олімпіаді, їхні батьки дивилися концерт за участю студентів. Перше знайомство відбулося... 
 
Тернопільська область.
Фото автора.