Ще в середині грудня пільговики на отримання квартир з Кам’янця-Подільського збиралися їхати до Кабміну, якщо уряд не змінить своєї постанови щодо розподілу квартир, які купує через Державну іпотечну установу... На щастя, ситуацію вдалося змінити — і новорічне свято стало для цих людей подвійним.

Cпочатку люди навіть не йняли віри. Як дякували міській владі, які щирі листи написали Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко! Ще б пак: дехто з них стояв у квартирній черзі 39 років, під номером «1», як-от Сотнічук Надія Йосипівна. У родині було четверо, чоловік пані Надії — інвалід першої групи. Усі тіснилися в однокімнатній квартирці. Відтоді, як зупинився та розпався завод-гігант «Електроприлад», на якому працювала глава сім’ї, жодних сподівань Надія та її родичі вже не мали. Адже в роки незалежності місто практично не будувало державних квартир. «Коли мене викликали до міськвиконкому, попросили поновити документи у квартирній черзі, я довго не могла прийти до тями, — згадувала Надія Сотнічук. — Шкода, чоловік не дожив до цього щасливого дня... Невже ми зможемо пожити, як люди?»

Подібні почуття пережили в родині Дуригіних, де чоловік та жінка — інваліди другої та третьої групи, а син — «колясочник», у Золотовських, у «чорнобильців» Олександра Чайки, Віктора Кіндзерського, Євгени Шкуринської, у мешканців аварійних осель Іскруків та Кулішів. Хоч на чергу з трьох тисяч сімей 46 квартир — мала дещиця, та усе ж найбільш обділеним можна буде допомогти, раділи й працівники міськвиконкому. А звільнене житло, у свою чергу, планували надати іншим родинам, які того потребують. І цих людей місцева влада знає не згірше. Зару, Сідельські, Квятики, інші родини із дітьми-інвалідами, дітьми під опікою — постійні візитери на прийоми до міського голови та решти посадовців.

Завідувач відділу обліку, розподілу та приватизації житла Ольга Бузікова розповідає, як її підлеглі працювали вечорами, у вихідні, щоб поновити всі дані про пільговиків у черзі, серед яких влада мала намір розподілити квартири від уряду. За ці роки родини змінилися — когось не стало, хтось народився. Посадовці виконали гігантську роботу, щоб не забути нікого. Тепер збираються переглянути геть всю чергу, аби мати реальну картину. Запевняють: новоселами до Нового року мали стати справді найбідніші, найобділеніші. Кожній родині спочатку запропонували оглянути майбутнє житло. Адже за окремі квартири їх новим власникам доведеться доплатити: тепер будують за іншими стандартами, метраж більший. Ясно, що поселяти мусили тих, хто міг знайти кошти для доплати.

Поки місцева влада готувалася перетворити вручення ордерів на справжнє свято, у Кабміні вирішили скасувати Постанову №1037 від 23.09.2009 р. Натомість вийшов інший документ — Постанова №1300, датована першим листопада. Згідно останньої, 40% квартир від уряду слід було розподілити між працівниками правоохоронних органів.

«Я не міг погодитися з цим, — прокоментував міський голова Анатолій Нестерук. — Адже в такому разі довелося б відмовити людям, які так настраждалися в черзі. Багатодітним не припало б дев’ять квартир. Залишилися б далі проживати в аварійному житлі сім’ї на Зарванській, 15, у Старому місті, які ніколи не знали, що таке гаряча вода в оселі. Це могло створити соціальну напругу, призвести до глибокого розчарування людей у владі. Вважаю, не можна так міняти правила гри. Ми тільки-но зібралися оприлюднити в місцевій пресі списки розподілу, а тут така новина. Правоохоронці в нас і так не обділені, вони мають службові квартири, їх держава повсякчас підтримує».

З цими переконаннями міський голова особисто вирушив до Кабміну, аби добитися відміни непопулярного рішення. На щастя, і його, і громаду почули. Минулої суботи у міській раді відбулося вручення ордерів. Давно не було такого свята. На урочистості завітав народний депутат України від БЮТ Олександр Буджерак, який у своєму вітальному слові наголосив, що криза не може бути перешкодою для добрих справ і високо оцінив роботу міської влади і її очільника у розв’язанні житлового питання.

«Рік Тигра таки виявився ласкавим до нас, а міська влада надійно відстоює інтереси людей», — зі сльозами на очах говорили щасливці. Особливо зворушені були багатодітні родини. Оксана Турик, її 13 дітей та чоловік отримали дворівневу квартиру на 180 квадратних метрів. До того ж влада залишила за ними й надане в попередні роки житло, адже сім’я планує й надалі зростати.