Церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що у центрі старовинного міста Бучача на Тернопільщині, держава повернула святині. Це дияконські двері іконостасу роботи найвидатнішого скульптора середини ХVІІІ століття, котрий творив в Україні, Йоганна Георга Пінзеля. Акт про це передав настоятелю храму отцю Володимиру Шафрану Президент Віктор Ющенко. 

У короткій промові він зазначив, що це тільки перший крок, держава й надалі повертатиме храмам те, що їм належить. Отець Володимир п’ятнадцять років домагався повернення церкві робіт Пінзеля. Але без допомоги влади йому б це не вдалося.

Храм Покрови — останній твір архітектора Б. Меретина та скульптора Пінзеля у Бучачі. Його мистецька цінність зумовлена передусім різьбою Пінзеля, блискучою за виконанням, неповторною в українській скульптурі ХVІІІ століття. Відомо, що Пінзель працював у Львові і в кількох містечках Тернопільщини на замовлення графа Потоцького. У Бучачі він одружився, мав двох синів. Місце поховання майстра із світовим ім’ям невідоме.

Дияконські двері — лише фрагмент одноярусного іконостасу. На одній половині — сюжет Благовіщення, коли архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу вість, що вона народить Сина Божого і нарече його Ісусом. На другій зображено ангела-хранителя, який пригортає дитя. Про місце знаходження позолочених царських врат, найбільшої цінності іконостасу, поки що нічого невідомо. Але ще чимало робіт знаного скульптора зберігаються у краєзнавчому та художньому музеях в Тернополі. Вони з такими цінностями розлучатися, звісно, не хочуть, тож боротьба за повернення святинь храму триває.

При районній раді створено спеціальну комісію з повернення Бучачу робіт Пінзеля та інших видатних майстрів, які тут жили і творили. Цього року місто готується до свого 750-річчя, воно стає дедалі цікавішим для туристів, тож надати йому справжнього шарму — справа честі місцевої влади.

 

Тернопільська область.