Немовля знайшли у смітті

Мешканка села Атаки Хотинського району Чернівецької області потайки на власному подвір’ї народила хлопчика. А потім, загорнувши його в поліетиленовий пакет, викинула в сміття у причеп трактора. Врятував немовля сусід, якого розбудили сильним гавканням собаки. Вони і привели господаря до паркана, за яким у причепі плакала дитина. На місце події чоловік викликав правоохоронців. Породілля заявила, що викинула дитину, оскільки вважала її мертвонародженою. У жінки є ще троє дітей — донька і двоє синів. Свою вагітність вона приховувала від родини та односельців. Її чоловік про подію дізнався лише від правоохоронців. Новонароджений хлопчик, який кілька годин провів на вулиці при мінусовій температурі, здоровий. 39-річна породілля тепер не відмовляється від сина і годує його грудним молоком. З пологового відділення жінку забрав до себе її брат, який мешкає в Хотині. Прокуратурою порушено кримінальну справу про замах на умисне убивство матір’ю своєї новонародженої дитини. За такий злочин передбачено покарання — обмеження волі або позбавлення волі на строк до п’яти років.
Сутенерша чекатиме суду за гратами
У Чернівцях затримали 31-річну місцеву жительку, без постійного місця роботи. Попередньо встановлено, що вона впродовж останніх чотирьох років вивезла до Туреччини жінок з Тернопільської області, Чернівців та міста Заставна, які не мали роботи. За кордоном вона продала українок сутенерам. Крім того, з тією ж метою вона намагалася вивезти до вказаної держави ще двох чернівчанок. Усіх потерпілих повернено на батьківщину.
Сергій СУЛИМА.
Чернівецька область.
Спеціалізувалися на зламуванні сейфів
Співробітники карного розшуку ГК МВС України в Запорізькій області затримали злочинну групу, на рахунку якої багато зухвалих розбійних нападів та крадіжок. До складу банди входило четверо молодиків віком від 25 до 33 років. Усі вони — вихідці із заможних родин і раніше не потрапляли до поля зору правоохоронців.
Кожний злочин готувався ретельно і без поспіху. Визначившись з об’єктом нападу (ними служили офіси багатих фірм, котрі не мали серйозної охорони), розбійники протягом місяця, а то й довше, відслідковували усі подробиці: наявність сторожа, план будівлі, місцезнаходження сейфів тощо. Зібравши інформацію, розробляли план. Якщо була можливість, обмежувались крадіжкою. Коли ж на заваді ставав сторож, його оглушали ударом та зв’язували. Після цього зламували замки сейфів з виручкою, не гребували і комп’ютерною технікою.
Під час обшуків у розбійників вилучено два бойові пістолети зарубіжного виробництва, відмички, фомки, частину викрадених речей та гроші. Затримані підозрюються у трьох розбійних нападах та двох крадіжках, але правоохоронці вважають, що кримінальний шлях четвірки не обмежується згаданим, і перевіряють на причетність до низки інших злочинів.
Микола МАНЬКО.
Запорізька область.
Упіймався на хабарі за землю
Упродовж грудня сільський голова одного із районів Тернопільщини вимагав хабара від мешканця обласного центру за сприяння у відведенні земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Ділянку площею 0,35 га передбачалося вилучити із земель запасу. Але оборудка не вдалася. 29 грудня під час передачі хабара у сумі 140 тисяч гривень сільського голову затримали правоохоронці. Прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України (одержання хабара у великому розмірі).
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Розплачувалися папірцями замість грошей
До косівської міліції звернулися дві місцеві мешканки, які принесли у райвідділ внутрішніх справ фальшиві банкноти, що ними за товари розрахувалися два молодики. Жінки розповіли, що торгували дерев’яними сувенірами на місцевому ринку. Одного дня на світанку двоє молодих чоловіків, які приїхали автівкою, у кожної з них придбали вироби з дерева більш як на тисячу гривень, розрахувавшись за них 200-гривневими купюрами. Тоді вони нічого не запідозрили. Однак згодом з’ясували, що у ранкових сутінках віддали сувеніри за фальшивки.
Оперативно-розшукові заходи, проведені правоохоронцями, засвідчили, що обидва «покупці» — мешканці сусідньої Коломийщини. Чоловіки віком 23 та 30 років й до цього, м’яко кажучи, були не в ладах із законом. Молодший потрапляв у поле зору міліціонерів за адмінправопорушення, старший відбув ув’язнення за згвалтування. Більше того, на момент затримання він перебував у розшуку за скоєний на території Коломийського району злочин, пов’язаний із заволодінням чужим майном шляхом шахрайства. Обидва шахраї наразі затримані, походження фальшивих банкнот з’ясовується.
Ревізори «накопали» на більш як сто мільйонів
З 402 об’єктів, перевірених КРУ в Івано-Франківській області за минулий рік, на 372 виявлено фінансові порушення, що призвели до незаконних фінансових витрат на 55,6 млн. грн. За результатами ревізій обласного КРУ щодо використання коштів, виділених з держбюджету на ліквідацію наслідків повені 2008 року, виявлено незаконні видатки на суму 24,57 млн. грн. та інші порушення фінансової дисципліни на суму 104,99 млн. грн., зокрема, у Верховинському, Надвірнянському, Богородчанському, Рожнятівському, Косівському, Долинському районах.
 
 
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківська область.
Злодій пограбував жінку, яку до того проводжав додому
У Феодосії до квартири 36-літньої жительки міста проникнув 26-річний грабіжник. Напередодні жінка пізно поверталась додому, і молодий незнайомець узявся її супроводжувати. Дама відмовилась, але той не відступився — ішов поруч, розповідаючи анекдоти. Довів її до квартири, попрощався і пішов. А вночі феодосійка прокинулася від того, що поруч із нею присів на ліжку той самий «проводжальник». Грабіжник зірвав з жінки два золоті ланцюжки, а коли вона намагалася його затримати, завдав їй удару в живіт і зник.
Жінка побачила ще одного грабіжника, який вибігав з іншої кімнати з DVD-плеєром. Спритники прихопили з собою ще й мобільний телефон.
Через кілька днів міліція затримала грабіжників при спробі продажу цього засобу зв'язку. «Галантним кавалером» виявився феодосієць, тричі судимий за крадіжки та шахрайство. Його 27-річний напарник також раніше притягався до кримінальної відповідальності.
Нині міліція з'ясовує спосіб проникнення грабіжників у квартиру потерпілої. Не виключено, що «провожатий» відвернув увагу жінки та вкрав ключ, а потім, коли та заснула, відчинив квартиру.
Георгій Вервес.
Крим.
Затримано підозрюваного у зґвалтуванні та вбивстві десятирічної дівчинки
Резонансний злочин розслідується в Донецьку: мешканка Калінінського району заявила про зникнення десятирічної доньки, учениці п’ятого класу. Школярка пішла в гості до подружки і додому не повернулася. «До активних пошуків дитини було залучено співробітників практично всіх служб, — повідомив начальник міського управління міліції Віктор Дубовик. — Наступного дня після звернення матері на горищі одного з будинків було виявлено тіло розшукуваної зі слідами зґвалтування. Причиною смерті стала механічна асфікція (задушення). Огляд місця та деякі деталі дозволили оперативникам висунути версію про те, що злочин було скоєно не на місці виявлення тіла, а десь поблизу — можливо, в квартирі».
Міліція затримала підозрюваного у скоєнні злочину — ним виявився 45-річний охоронець одного з супермаркетів. Встановлено, що дівчинка, дійшовши до будинку подруги, намагалася зателефонувати до неї, але на рахунку мобільника закінчилися гроші. Зловмисник, який проходив поруч, погодився допомогти дитині й запросив до себе додому — начебто для того, щоб зробити дзвінок. Там чоловік зґвалтував дівчинку і, ховаючи сліди злочину, виніс тіло на горище.
Ліна КУЩ.
Донецька область.
Мал. Василя ФЛЬОРКА.