Бойові дії в Луганській області перейшли у стадію, котра протікає мляво. Великих збройних сутичок за останні дві доби в регіоні не було, проте артобстріл населених пунктів не припиняється. Тепер уже й мешканці районного центру Мілове, у смузі якого проходить українсько-російський кордон, а також прилеглих до нього населених пунктів прокидаються ночами від гуркоту бронетехніки. Люди розповідають, що суміжною російською територією щоночі пересуваються колони військової техніки, а кілька днів тому міловці бачили, як у напрямку села Тарасово-Міловське проїхала колона із 90 російських танків. Крім того, напроти українського контрольно-пропускного пункту в селі Зоринівка обладнано укріплення, закопана бронетехніка. І всі російські гармати націлені на будівлю українського пункту пропуску.

Кордон посилено Нацгвардією і міліцією, усіх проїжджаючих ретельно оглядають. Сили АТО зосереджені на проведенні рейдових дій та ізоляції районів, тимчасово підконтрольних терористам. Кільце оточення навколо позицій російських найманців у районах Стаханова, Алчевська й Луганська стискується, незважаючи на безрезультатні спроби бойовиків прорватися з оточення.

Щоб помститися, лідери самопроголошеної «Луганської народної республіки» цілеспрямовано руйнують цивільні й промислові об’єкти районів, обстрілюючи їх з пересувних мінометів. Ці дії також спрямовані на те, щоб спричинити паніку серед місцевого населення і дискредитувати українських військовослужбовців. Одним з таких важливих об’єктів став залізничний міст, яким доставляється вугілля на Луганську ТЕС, розташовану в місті Щастя. Вона виробляє електроенергію для 70% населених пунктів області. Ремонт мосту не проводиться через постійні обстріли терористами, тому поставки вугілля припинено. Його запасів вистачить електростанції лише на місяць роботи.

Факт

Без енергопостачання сьогодні перебувають 62 населених пункти області, з них 46 знеструмлені повністю.

Лідери «ЛНР» усвідомлюють, що їхня республіка поступово наближається до свого згубного кінця, і закликають населення до «партизанської війни». Так званий керівник відділу ЗМІ самопроголошеної «ЛНР» Олександр Бахмутський роздає поради населенню про те, як «правильно» знищити інфраструктуру міста. Зокрема, він закликає луганців зруйнувати залізницю і як навчальний посібник пропонує взяти «Посібник з ведення партизанської війни» головного розвідувального управління СРСР. У соцмережах Бахмутський виставив відскановані аркуші з докладним описом того, як проводити диверсії на дорогах, знищувати лінії телефонного зв’язку, мости та ін. «Україна не розуміє по-доброму, не виводить свої війська з Новоросії, отже, буде по-поганому», — погрожує представник бойовиків.

Однак Луганськ та інші населені пункти, підконтрольні бойовикам, і без того перебувають на межі гуманітарної й екологічної катастрофи. Останнім часом бойовики «ЛНР» активно грабують гіпермаркети торговельних мереж «Метро» і «Епіцентр». «Вони заїжджають на машинах і вивозять товар», — розповідають очевидці. Віднедавна припинив свою роботу і сайт «ЛНР», нібито з технічних причин. Але луганці витлумачили це по-своєму: бойовикам уже нема чим похвалитися, справи їхні останнім часом геть кепські.

До речі

Між загонами терористів на сході України має місце жорстка конкуренція за зони впливу. Зокрема, у соціальних мережах поширена інформація про ліквідацію лідера терористів «ЛНР» на прізвисько Кабан. Він загинув у ході розбірок від рук своїх же товаришів, з якими не поділив владу.

У Луганську та в багатьох населених пунктах регіону як і раніше немає електроенергії, води, мобільному зв’язку, існують проблеми із продовольством.

Від першої особи 

Олександр Зубков, експерт

— Народ, не сподіваючись на державні структури й органи, самостійно розв’язує ті проблеми, які вимагають від суспільства чітких, невідкладних та ефективних дій. Зокрема, волонтери беруть на себе обов’язки по закупівлі, доставці екіпірування, медикаментів і продовольства військовим частинам, що перебувають у зоні АТО, пробираються навіть у частини, відрізані від основних сил армії. І роблять це ефективніше, ніж офіційні структури Міністерства оборони. Журналісти і звичайні користувачі соціальних мереж передають оперативну розвідувальну інформацію, знаходять такі аргументи й приклади, які показують і доводять необхідність захисту територіальної цілісності України, що жодні спецслужби не змогли б спрацювати краще. Якщо держава не використовує цей величезний потенціал народу України, який зі свого середовища вже висунув і сильних військових командирів, і непоганих, а головне, чесних ефективних організаторів, керівників, то стихійно піде процес створення альтернативних структур, які замінять державні. Вже сьогодні командири батальйонів визнають, що горизонтальні зв’язки між військовими підрозділами надійніші й ефективніші для злагодженості дій і досягнення результату, ніж роботи із громіздкими, бюрократичними, погано скоординованими машинами на вищих рівнях міністерств.

Луганськ.