Продукти харчування на Дніпропетровщині минулого місяця подорожчали на 1,9%. Як інформує головне управління статистики області, найбільше ціни збільшились на молоко (на 12%), масло вершкове (на 9,5%), банани (на 8,8%), сметану (на 7,5%), кисломолочну продукцію (на 6,4%).
Стрибки цін на молоко пояснюють тим, що за рік у сільськогосподарських підприємствах поголів’я корів зменшилося на 6,7%. А в господарствах населення — на 7% (а саме тут утримується понад 82% худоби). Додав масла у вогонь і сезонний фактор — взимку вартість утримання поголів’я зростає, зауважили в головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації.
Загалом індекс споживчих цін у грудні минулого року відносно попереднього місяця склав 101,3%. На формування загального показника помітно вплинуло збільшення на 2,3% цін (тарифів) на житло, воду, газ та інші види палива.
Щоб зменшити цінове навантаження на малозабезпечені верстви населення, у Дніпропетровську відкривають мережу соціальних павільйонів «Авоська». Тут кілограм яловичини можна купити за 21 гривню, молоко коштує на 7—10 відсотків менше, ніж у супермаркетах. Кисломолочна продукція не набагато, але також дешевша.
За словами начальника управління торгівлі, харчової промисловості і сфери послуг департаменту споживчого ринку і сфери послуг Дніпропетровської міської ради Олени Бочарникової, проект реалізується спільними зусиллями міської ради й інвесторів і є частиною антикризової програми міськради.
Асортимент магазинів повторює вміст так званого соціального кошика, однак адміністратори зважатимуть і на побажання покупців. Є лише кілька обмежень: пива, алкогольних напоїв і сигарет у цих павільйонах не буде.
Перші сорок соціальних магазинів відкрились на лівобережжі міста. Кожний має площу 45 кв. м, у ньому працює шість осіб (троє на зміну), вартість об’єкта «під ключ» сягає майже 300 тис. грн. Загалом планується відкрити 150-160 таких міні-маркетів.
Прибуток від «Авосьок» обіцяють витрачати на продуктові набори для малозабезпечених, двадцять тисяч яких розподілятимуть щомісяця.
Що почім на дніпропетровських ринках:
Хліб «Львівський», 1 шт. — 2,65, молоко (літр) — 7—8, борошно (кг) — від 2,80, масло вершкове (кг) — 45—55, сметана (літр) — 14—22, сало (кг) — 20—35, свинина (кг) — 35—60, яловичина (кг) — 45—50, олія (літр) — 9,50—10, яйця (десяток) — 7,10—12, цукор (кг) — 7—9, картопля (кг) — 2,50—4, морква (кг) — 3—4, буряк (кг) — 3—4, яблука (кг) — 3,50—9.