Останнього пленарного тижня п’ятої сесії шостого скликання народні депутати мають розглянути 90 питань. Про це на засіданні погоджувальної ради за участю голів депутатських фракцій та комітетів повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Сьогодні сесія має розглянути 22 законопроекти. Зокрема, ухвалити рішення з обговореного на позачерговому засіданні законопроекту про внесення змін до статті 209 Земельного кодексу та два документи, що стосуються змін до закону про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг (щодо врегулювання порядку внесення змін до договорів про надання фінансових послуг).
Крім того, за пропозицією БЮТ сьогодні парламент має розглянути і зміни до закону про вибори Президента (щодо недопущення спотворення волевиявлення виборців). Щоправда, перед тим як розглядати цей документ, Володимир Литвин поставить на голосування пропозицію включити його до порядку денного.
Як зауважив Андрій Кожем’якін (БЮТ), інформація, яка надходить з дільниць, свідчить, що законопроект конче потрібен. «Щоб другий тур пройшов у більш демократичних умовах», — наголосив він.
Ініціатива БЮТу хоча загалом і була підтримана іншими фракціями, однак Адам Мартинюк (КПУ) нагадав, що цей закон ухвалювався за пропозицією двох фракцій — БЮТ і Партії регіонів. Тож і виправляти його, зазначив він, мають саме вони. Парламентарій застеріг колег від помилки 2004 року, коли виборчий закон змінювався під конкретного кандидата.
А, на думку Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, внесення змін до закону про вибори Президента під час самих перегонів — це аномалія. В тому, що зміни не вирішують проблем, які виникли під час голосування, упевнений і представник Президента у парламенті Ігор Попов.
Водночас, першочергового вирішення, на думку народних обранців, потребує і питання складу Центральної виборчої комісії. Володимир Литвин повідомив, що направить до глави держави листа з проханням внести кандидатуру до складу комісії замість члена ЦВК, який за віком не може обіймати цю посаду. А також законопроект «Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу 10 «Перехідні положення» Земельного кодексу про термін на продаж земельних ділянок, щодо якого Президент скористався правом вето. Інший заветований закон «Про внесення змін до закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» парламентарії розглянуть на вечірньому засіданні, але за умови, якщо профільний комітет зробить свої висновки щодо нього.
До порядку денного середи внесено 14 законопроектів та звіт ТСК з питань розслідування обставин, пов’язаних із звинуваченням у розбещенні неповнолітніх.
На четвер заплановано розгляд концепції державної митної політики та подання Президента про направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні оперативної підтримки Місії ООН у Кот-д’Івуарі.
Останнього сесійного дня на розгляд парламентаріїв внесено дев’ять законопроектів, зокрема зміни до Кодексу адміністративного судочинства та проект закону про техногенну безпеку.