За попередніми даними Центральної виборчої комісії, станом на 16 годину вчора на виборах Президента України найбільшу кількість голосів набрав лідер Партії регіонів Віктор Янукович (35,42%). Його головний опонент, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко отримала 24,95 % голосів виборців. Далі — Сергій Тігіпко (13,01%), Арсеній Яценюк 6,96 %), Віктор Ющенко (5,5%), Петро Симоненко (3,54%), Володимир Литвин (2,33%), Олег Тягнибок (1,45%), Анатолій Гриценко (1,21%). Решта кандидатів набрали менше одного відсотка голосів виборців. Не підтримали жодного з кандидатів — 2,2%. Опрацьовано 95,35% виборчих бюлетенів.

 

Президентські вибори в Україні відбулися, незважаючи на люті морози, заметілі та нерозбериху. Хоча громадянська активність виборців була найнижчою за всі часи незалежності — близько 67%. Найактивнішими виявилися західні області — Львівська та Волинська, водночас найпасивнішим — Закарпаття.

День виборів у Центрвиборчкомі минув, на щастя, без серйозних конфліктів. Утім, додали «перцю» рішення Вищого адміністративного суду та Київського апеляційного суду щодо заборони внесення до списків виборців у день голосування за рішенням дільничних виборчих комісій та можливості голосувати вдома тим, хто не може самостійно добратися до виборчої дільниці, лише за наявності медичного висновку. Останнє рішення Київський апеляційний суд прийняв у ніч перед виборами. Напередодні виборів ЦВК довелося доручити поліграфкомбінату «Україна» надрукувати додаткову партію виборчих бюлетенів, оскільки на деяких виборчих дільницях проти прізвища одного з кандидатів у Президенти було безпідставно проставлено штамп «вибув». Нові бюлетені через спецзв’язок зранку було доставлено на дільниці. Зав’язувалася інтрига й довкола нереєстрації офіційними спостерігачами понад двох тисяч громадян Грузії. Постановою Київського адміністративного суду від 13 січня, яку залишено без змін ухвалою Вищого адміністративного суду, Центральну виборчу комісію було зобов’язано розглянути звернення Посольства Грузії про реєстрацію офіційних спостерігачів від іноземної держави на своєму засіданні. З цього приводу на вранішній брифінг до ЦВК завітав навіть грузинський посол.

Однак о 10-й ранку Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал (на знімку) заявив: «Надзвичайних ситуацій немає. Ніякого зриву виборів в Україні не буде. Вибори відбудуться».

Для проведення виборів Президента в Україні було створено 225 територіальних виборчих округів. За даними ЦВК, на початок голосування до уточненого списку виборців було внесено 36 мільйонів 578 тисяч 590 громадян України, котрі досягли 18-річного віку. На закордонних виборчих дільницях — 415 тисяч 105 виборців. Станом на 8-му годину ранку подали заяви про голосування вдома 568 тисяч 738 чоловік, що становить трохи більше 3% всіх виборців. Тож заяви деяких політичних сил про те, що напередодні виборів раптово занедужали та стали інвалідами понад 10% наших співвітчизників не справдилися.

Голосування забезпечували понад 808 членів дільничних виборчих комісій. Однак, за словами В. Шаповала, динаміка змін у комісіях була така велика, що деякі вакансії так і залишилися незаповненими навіть у день виборів.

За президентське крісло змагалися 18 кандидатів, 49 претендентам на найвищу державну посаду було відмовлено у реєстрації. За виборами спостерігали 3730 довірених осіб кандидатів у Президенти, 3149 офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій, понад 422 тисячі офіційних спостерігачів від кандидатів у Президенти та політичних партій.

Дані про перебіг голосування в регіонах, які почали надходити до ЦВК, свідчили про низьку активність виборців. Станом на 11-ту годину, за словами заступника Голови Центрвиборчкому Жанни Усенко-Чорної, взяли участь у виборах лише 15,1% виборців. Тоді як на президентських виборах у 2004 році на цю саму годину проголосували 19,9%, а у 1999-му — 33%. Через масову відмову працювати у дільничних виборчих комісіях, станом на 11-ту годину, повідомила Ж. Усенко-Чорна, не запрацювали дві дільниці для голосування у Білій Церкві на Київщині. А на одній дільниці в Смілянському районі на Черкащині сталася пожежа. Втім, для голосування було відведено інше приміщення, а виборчі бюлетені не постраждали, запевнили у ЦВК.

О 14-й годині відбулося засідання ЦВК, на якому було розглянуто питання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Грузії. Було також розглянуто звернення кандидатів на пост Президента Інни Богословської, Михайла Бродського та Олександра Мороза щодо можливих порушень Закону «Про вибори Президента України», Конституції та інших законів у зв’язку з поданням звернення про реєстрацію такої великої кількості спостерігачів від Грузії. Після обговорення більшістю голосів комісія відмовила у реєстрації — проект відповідної постанови підтримали лише шість членів комісії, один проголосував проти, вісім — утрималися. ЦВК прийняла звернення до Генеральної прокуратури для перевірки обставин, зазначених у зверненнях вищезгаданих кандидатів у Президенти.

Виникла ще одна інтрига: у засіданні ЦВК брав участь член комісії Анатолій Писаренко, котрому вже виповнилося 65 років. За законом він уже має піти у відставку. Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал заявив, що, з огляду на це, рішення ЦВК можуть визнати нелегітимними. «Юридично Центральна виборча комісія не має права дозволити цьому члену ЦВК брати участь у засіданнях комісії, — сказав В. Шаповал. — Мені дуже неприємно оцінювати перспективу, яка є дуже неприємною, що засідання ЦВК і її рішення можуть бути нелегітимними».

Станом на 15-ту годину явка виборців становила понад 46%. Про це повідомила на брифінгу секретар ЦВК Тетяна Лукаш. Найактивніше голосували Хмельницька, Львівська та Запорізька області, наймлявіше — Закарпаття. Секретар ЦВК також повідомила, що Центральна виборча комісія надіслала телеграми до дільничних комісій про заборону Київського апеляційного суду голосувати вдома без надання медичної довідки. «Але цю телеграму надіслано лише в порядку інформації і це ніяк не вплине на хід виборів», — зауважила Т. Лукаш.

Перші дані про результати голосування почали надходити до ЦВК близько 23-ї години. Віктор Янукович лідирує в АР Крим, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській областях та Севастополі. Ю. Тимошенко — у Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях та в Києві.

Коментуючи ці показники, Голова ЦВК Володимир Шаповал зазначив: як свідчить досвід попередніх виборів, електронні результати досить близькі до остаточних офіційних результатів. Водночас він висловив сподівання, що вже сьогодні ЦВК розпочне в режимі безперервного засідання вивчати протоколи з мокрими печатками від окружних виборчих комісій.

Голова Центрвиборчкому звернув увагу на те, що виборчі комісії працювали в досить складних умовах: «Тут не тільки мороз ускладнював, а ще й те, що була істерія, яка супроводжувала цю виборчу кампанію. Але, попри все, робота, я особисто вважаю, була проведена належним чином усіма виборчими комісіями. І можна констатувати, що 17 січня 2010 року вибори Президента відбулися. І це є фактом, я думаю, ніхто не заперечуватиме».

Жодних скарг від кандидатів у Президенти щодо голосування у першому турі, за словами В. Шаповала, до Центральної виборчої комісії поки що не надходило. Хоча імовірно, що пік боротьби ще попереду: «Зараз, очевидно, мертвий сезон — пауза осмислення, — сказав Голова ЦВК. — Передбачаю, що ці скарги попередньо заготовлені і вони будуть».

Ще з вечора під стінами будівлі ЦВК почали розбивати намети темно-синього кольору без жодних розпізнавальних знаків та монтувати сцену. Зранку все прояснилося: близько двох тисяч прибічників Партії регіонів розпочали мітинг на підтримку свого кандидата.

Офіційні результати виборів Президента України Центральна виборча комісія має оприлюднити упродовж 10 днів — до 27 січня. Оскільки вже відомо, що жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців, у третю неділю після дня голосування має відбутися повторне голосування, другий тур виборів — орієнтовно 7 лютого.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.