Парламент й далі працюватиме, якщо підтримає програму глави держави

Штаб кандидата у Президенти Віктора Януковича у день виборів розмістився в п’ятизірковому готелі «ІнтерКонтиненталь». Працював з сьомої ранку до третьої години ночі у зручних для журналістів умовах. Приємно здивувала відкритість для преси. Тут можна було одержати всю необхідну інформацію й узяти інтерв’ю в кожного із представників. З 14-ї щопівгодини на брифінгах виступали народні депутати Ганна Герман, Олександр Лавринович, Микола Азаров, Борис Колесніков, Нестор Шуфрич.
Вони говорили цілком передбачувані речі: народ дав владі справедливу оцінку, регіонали відстоять результат і змінять країну на краще.
У штабі цілий день була спокійна атмосфера. Хоча офіційних результатів ЦВК ще не було, але регіонали вже сміливо говорили про перемогу свого лідера.
Результати екзит-полу були зустрінуті в штабі бурхливими оплесками. «Це був останній день помаранчевої влади. За попередніми даними, лідер опозиції набрав більше голосів, ніж представники влади, разом узяті, — Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради, — заявила на брифінгу заступник глави Партії регіонів Ганна Герман. — Те, як проходить сьогоднішній день і як він закінчується, свідчить про те, що 7 лютого ми одержимо ще кращий результат».
У свою чергу народний депутат Микола Азаров сказав, що український народ дав чітку й негативну оцінку цієї влади. Він підкреслив: «Віктор Янукович виступив з конкретною, всебічно продуманою програмою. Це модернізація, зміни, створення нової процвітаючої України. У нього є сили, воля, професійна команда. Є всі можливості, щоб уже через 10 років Україна стала новою, європейською країною».
Кульмінацією дня була прес-конференція кандидата в Президенти, лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Він сказав: «Якщо подивитися на результати екзит-полів, то можна дійти висновку, що громадяни хочуть змін. Я повинен зробити все, щоб об’єднати країну, зробити її сильною, незалежною, суттєво поліпшити життя людей. І я це зроблю».
«У мене є велике бажання знайти таку модель об’єднання країни, щоб кожна людина знайшла в ній своє місце, й суспільство було об’єднане інтересами поліпшення життя кожного. А також спільними зусиллями здолати й забути в найближчому майбутньому про таку проблему, як бідність», — заявив кандидат у Президенти.
Віктор Янукович вважає, що помилка помаранчевої команди в тому, що вони від виборів до виборів тільки обіцяли й нічого не робили.
За його словами, чинний парламент і далі працюватиме, якщо об’єднається, створить ефективний уряд і підтримає програму Президента.
Крім того, Віктор Янукович наголосив, що Україна залишиться позаблоковою державою.
Відповідаючи на запитання, чи можуть Сергієві Тігіпку запропонувати посаду Прем’єр-міністра в разі підтримання ним кандидатури Януковича в другому турі виборів, лідер Партії регіонів у прямому включенні зі свого виборчого штабу до студії програми «Велика політика» на телеканалі «Інтер» зазначив: «Про те, хто буде оптимальною кандидатурою на цю посаду, я скажу після другого туру».
Відповідаючи на запитання, чи буде він перед другим туром вести переговори з іншими кандидатами у Президенти, Віктор Янукович сказав: «Ми вели переговори й до першого туру. Мої відносини практично з усіма політиками були абсолютно нормальні — і людські, й ділові.
Сергій МЕЛЬНИК.
Тимошенко демонструє віру в перемогу
Штаб Юлії Тимошенко уже традиційно розміщувався в готелі «Хаят» на Софійській площі. На відміну від штабу Ющенка, тут, як то кажуть, було ніде яблуку впасти. До того ж, очікуючи на брифінг Юлії Володимирівни, журналісти, міжнародні спостерігачі, дипломати мали можливість насолодитися стравами місцевої кухні.
Розпочавши спілкування з пресою, Ю. Тимошенко відразу заявила, що довіряє лише результатам національного екзит-полу. «Я думаю, всі ви розумієте і знаєте, що є тільки один екзит-пол, який не був замовлений, який не був проплачений, який не працював на коло, що оточує Януковича, — це саме національний екзит-пол», — сказала вона й додала, що результати екзит-полу показують, що 60 відсотків громадян підтримують демократичний шлях розвитку. Відтак запевнила: вона не допустить, щоб країна звернула з того шляху, на який вона впевнено стала в 2004 році. «Рука Віктора Януковича ніколи не ляже на Пересопницьке Євангеліє (саме на Пересопницькому Євангелії та на Конституції України присягає новообраний Президент. — Авт.)», — наголосила вона.
Після цього Ю. Тимошенко висловила готовність розпочати переговори з кандидатами, які представляють демократичні сили, щоб у другому турі В. Янукович не отримав «на жоден голос більше». «Я знаю, що штаб Януковича розташований у «Зоряному» (кінотеатр. — Авт.), але його зоряний шлях завершується. Це я можу вам відверто сказати. Це остання його хода на президентську посаду в Україні. І, гадаю, в першому турі зрозуміло, що вона увінчалась абсолютним провалом», — сказала Юлія Володимирівна. Висловивши побажання, щоб до другого туру всі демократичні сили підійшли як «монолітна сила», Ю. Тимошенко пообіцяла зміни та рух до європейської цивілізації тим виборцям, які голосували за Тігіпка та Яценюка, а тим громадянам, котрі голосували за Ющенка, пообіцяла зберегти і зміцнити незалежність України. При цьому вона наголосила: переговори про об’єднання мають вестися не довкола розподілу посад, а довкола ідей побудови демократичної та європейської країни. «Я готова бути партнером побудови саме такої країни, і я готова всім кандидатам від демократичних сил спокійно пробачити всі різкі висловлювання, всі протистояння, всю іноді важку конкуренцію», — сказала вона.
Відповідаючи на запитання про її оцінку нічних рішень Київського адміністративного апеляційного суду стосовно голосування за межами виборчих дільниць та включення виборців до списків у день голосування, Ю. Тимошенко оцінила їх як логічні, оскільки голосування вдома має допускатися лише за наявності медичної довідки, включення виборців до списків у день голосування може відбуватися виключно за рішенням суду. При цьому вона додала, що «в нормальній країні рішення судів не коментуються, а виконуються, і коли в нашій країні почнуть приймати правосудні рішення, і не обговорювати їх, а виконувати, тоді у нас буде народжуватися країна».
Сергій КОВАЛЕНКО.
Тігіпко поки що не має наміру когось підтримувати у другому турі
Те, що кандидат на найвищу посаду Сергій Тігіпко зайняв переконливе третє місце, стало чи не найбільшим відкриттям виборів-2010. Хоча під час спілкування із журналістами після оприлюднення даних екзит-полів він виглядав задоволеним й упевненим у собі, все-таки складалося враження, що такий результат став дещо несподіваним для самого кандидата.
Під час прямого включення в ефірі телепрограми «Велика політика. Ніч виборів» Сергій Тігіпко повідомив, що не має наміру підтримувати у другому турі виборів ні Віктора Януковича, ні Юлію Тимошенко. Він наголосив, що за нього голосували люди, які висловилися «за зміни в Україні, за модернізацію». Жоден із лідерів першого виборчого туру про такі модернізації не говорить, наголосив політик. Тож прихильники цього кандидата у другому турі перегонів мають визначатися самі. А поки команда Сергія Тігіпка робитиме відповідні висновки. «Усі свої сили ми направимо на побудову партії та підготовку до місцевих виборів», — наголосив політик.
Експерти прогнозують: якщо Сергій Тігіпко звернеться до своїх прихильників з проханням підтримати того чи іншого кандидата в другому турі, це матиме істотний вплив на результати голосування.
Надія СМІЯН.
Нову еліту не можна формувати за гроші
Кандидат на пост Президента Арсеній Яценюк заявив, що й надалі формуватиме в країні нову політичну еліту. Люди, які підтримали його на виборах, зрозуміли, що так далі жити не можна, сказав Арсеній Яценюк. Водночас він припустив, що тих, хто хоче змін, набагато більше. Саме їм він має намір донести свою позицію.
«Так сталося, що сьогодні я не став Президентом. Але це означає, що я тільки почав цю дистанцію, став на цей шлях. Я вам гарантую: я цей шлях пройду, я його виграю — не для себе, для людей», — наголосив Арсеній Яценюк.
Він наголосив, що боротиметься, щоб політики Тимошенко і Янукович залишилися в минулому. Одним із своїх головних завдань А. Яценюк вважає розбудову партії «Фронт змін», мовляв, без цього «нічого не буде». Він підкреслив, що в його партії немає старих облич, відомих за участю в інших політичних проектах.
Лідер «Фронту змін» упевнений, що нову політичну еліту не можна сформувати «за гроші». «Я не продав жодного місця у списку», — сказав він.
Програш діючого Президента є доказом існування демократії
У штабі Віктора Ющенка, розташованому в Українському домі, на відміну від подій 5-річної давності, було не вельми велелюдно. Так само було небагато й бажаючих прокоментувати результати першого туру президентських виборів. Отож із журналістами спілкувалися здебільшого ті, кому це належить за посадою. Приміром, глава секретаріату Президента та голова політради «Нашої України» Віра Ульянченко провела свій брифінг ще до оголошення результатів екзит-полу, тож їй не довелося пояснювати причини поразки В. Ющенка. Водночас вона порадила не турбуватися долею Віктора Андрійовича, та зазначила, що «він був, є і буде Президентом України. Нам треба думати про те, як виграє чи програє кожен із нас після тих результатів, які будуть оголошені. Ми впевнені в тому, що Віктор Ющенко буде в другому турі, бо ми впевнені в усвідомленому виборі наших громадян. Я не думаю, що українці виберуть не дорогу до Європи, не майбутнє своїм дітям, а українці виберуть дорогу назад. Я в це не вірю».
Проте й після оголошення результатів екзит-полу в штабі з офіційними коментарями не поспішали, тож журналісти перейшли до індивідуального спілкування з поодинокими соратниками Ющенка. Зокрема, перший заступник керівника штабу Ющенка Роман Безсмертний насамперед звертав увагу на те, що нинішня виборча кампанія пройшла без тієї напруги, яка була на попередніх виборах. «Немає конфліктів, а говорити остаточно про відсотки ще передчасно. Ми будемо чекати офіційних рішень, і після цього вироблятиметься рішення штабу Ющенка й «Нашої України», — сказав він.
До слова, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає програш кандидата Ющенка доказом того, що в Україні є справжня демократія. «Відстоюючи свої ідеї і цінності, він пішов на ці вибори. І як людина він тут виграв. Виграла його політика. Якщо Президент програє вибори, це означає, що не діє адміністративний ресурс. Якщо Президент програє, це означає, відповідно, що є демократія», — заявив В. Карасьов.
Натомість заступник глави секретаріату Президента Юрій Єхануров оцінив перший тур виборів як поразку демократичних сил. Торкнувшись планів на майбутнє, Ю. Єхануров висловився за те, щоб надалі «Наша Україна» проводила самостійну політику. «Зрадників-союзників із нами поряд не повинно більше бути», — сказав він, маючи на увазі ті політичні сили, котрі під час останніх парламентських виборів йшли в одному блоці з «Нашою Україною», проте під час президентської кампанії підтримали Юлію Тимошенко.
Не дивно, що в післявиборний вечір штаб В. Ющенка швидко спорожнів. Тим паче, що близько 21-ї години стало зрозуміло: не варто чекати й на самого Віктора Андрійовича. А вчора, як повідомив Роман Безсмертний, штаб Ющенка взагалі згорнув свою роботу. За його словами, зі своїми подальшими діями партія «Наша Україна» визначиться найближчими днями, зокрема, в середу, 20 січня, відбудеться засідання президії ради партії, на якому йтиметься про підтримку партією чи про відмову від підтримки кандидатів, які вийшли в другий тур, а в п’ятницю, 22 січня, збереться рада партії, яка ухвалить остаточне рішення. Що стосується реакції В. Ющенка, то Р. Безсмертний припустив: найближчим часом Президент оприлюднить свою заяву з оцінкою першого туру виборів.
Сергій ЛАВРЕНЮК.
Нам не потрібні руїни після виборів
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на виборах Президента проголосував з родиною. Разом із дружиною, дітьми та батьками він прийшов на виборчу дільницю № 1 (виборчий округ № 219).
Спілкуючись із журналістами після голосування, глава парламенту побажав українському народу мудрості і «відповідального вибору», щоб не «було соромно». «Навіщо дорога, якщо вона не веде до храму», — наголосив Володимир Литвин.
Голова Верховної Ради сказав, що «вибори — це завжди очікування змін, які б забезпечили стабільність, вдосконалення людини і моралі». Він також висловився за те, щоб засоби досягнення мети у виборчих перегонах не переступали межу дозволеності, за якою — розруха у країні. «Нам не потрібні руїни після виборів», — сказав керівник парламенту.
Водночас В. Литвин зазначив, що «життя після виборів не завершується», а має продовжуватися, причому на якісно новому рівні. На його думку, «політики не програють ніколи, головне — щоб не були ошуканими люди, щоб для людей було життя».
Відповідаючи на запитання, глава парламенту заявив, що наступного пленарного тижня головуватиме на засіданнях «незалежно від будь-яких обставин». Голова Верховної Ради свідомий того, що засідання розпочнуться зі «з’ясування стосунків, з вимог знову змінити закони та підігнати країну під технології».
День виборів В. Литвин провів з батьками, зробивши невеличку екскурсію до Верховної Ради.
Прес-служба Верховної Ради України. 
***
У виборчому штабі кандидата на пост Президента Володимира Литвина перший тур народного волевиявлення вважають таким, що не відбувся через масові фальсифікації. Про це журналістам повідомив заступник керівника фракції у Верховній Раді Олег Зарубінський. З його слів, Блок Литвина ініціюватиме постанову Верховної Ради про визнання виборів Президента такими, що не відбулися.
«На жаль, ми маємо констатувати небачені масштаби застосування адмінресурсу в ході передвиборної кампанії», — зазначив О. Зарубінський. 
Відтак, зі слів Олега Зарубінського, штаб Володимира Литвина не підтримуватиме жодного з кандидатів у Президенти у другому турі виборів.
Вл. інф.