Однак не обійшлося без курйозів і буксирних тросів 
Вінниця. На всіх 1673 виборчих дільницях, крім однієї, голосування розпочали вчасно. На одній з них двері відчинили трохи пізніше тільки тому, що голова комісії забула вдома ключі від приміщення, де мало відбуватися волевиявлення. Частина дільниць, зокрема, тих, що розташовані в сільських клубах, не опалювалися. Про це з хвилюванням за здоров’я членів таких комісій повідомив представник Комітету виборців в регіоні Владислав Телень.
Серед зафіксованих порушень привертає увагу виявлення приблизно трьохсот «мертвих душ» у списках виборців у місті залізничників Козятині. Черги в судах стали ще однією ознакою дня голосування. Крім того, за словами Владислава Теленя, на одній з дільниць виборчого округу № 11 фотографували виборчі бюлетені, на іншій, цього ж округу, була спроба винести чисті бюлетені за межі приміщення дільниці. Спостерігачі одностайні в тому, що такі факти не позначилися на результатах вибору вінничан.
За попередніми даними, приблизно 48% виборців підтримали кандидатуру Юлії Тимошенко, 15 % — Віктора Януковича, 9—10%% — Сергія Тігіпка. Четвертий результат в Арсенія Яценюка, п’ятий — у Віктора Ющенка.
Дніпропетровськ. День виборів на Дніпропетровщині минув спокійно. Як зауважив виконавчий директор регіонального комітету виборців України Станіслав Жолудєв, область відзначилася низьким рівнем явки жителів на голосування, відсутністю випадків фальсифікацій і проблемами зі списками виборців. Цього разу зафіксовано небувало низький рівень свідомих порушень. «Наша проблема виключно технічна, — сказав Станіслав Жолудєв. — Це проблема списків, і перебуває вона в площині недосконалості законодавчої бази».
Про курйозний випадок, що стався в територіальному окрузі № 36 (Павлоградський район) під час голосування вдома літнього подружжя, повідомила прес-служба обласного штабу кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка. Поки чоловік голосував, його дружина вихопила відразу 36 виборчих бюлетенів і в усіх поставила позначки в графі за Януковича. Вкинути їх до виборчої скриньки проворній бабусі завадили члени комісії.
Під кінець дня 17 січня соціологічний консорціум «За чесні вибори» оголосив результати свого дослідження, згідно з яким лідерами першого туру президентських виборів у Дніпропетровську стали Сергій Тігіпко (35,1%), Віктор Янукович (29,2%) і Юлія Тимошенко (15,8%).
Донецьк. Голосування в Донецькій області не принесло несподіванок: за попередніми даними, лідером симпатій виборців залишається Віктор Янукович, який набирає близько 77 відсотків голосів. На другому місці — Сергій Тігіпко (близько 7 відсотків голосів). Приблизно по чотири відсотки — в Юлії Тимошенко та Петра Симоненка. Всього участь у голосуванні взяло близько 70 відсотків виборців, із них 5 відсотків голосували вдома.
Протягом неділі штаби кандидатів та обласна організація Комітету виборців України повідомляли про зафіксовані порушення. Зокрема, не змогла вчасно відкритися одна з дільниць в Артемівському районі (виборчий округ № 62): там голова дільничної комісії, яка представляла кандидата на посаду Президента України С. Тігіпка, проставила печатку «вибув» навпроти прізвищ п’яти кандидатів. Внаслідок цього було зіпсовано 596 бюлетенів.
Тривожне повідомлення надійшло із Краматорська, де на виборчу дільницю не допустили міжнародних спостерігачів від громадської організації ЕНЕМО.
Напружена ситуація складалася довкола приїзду в Донецьк чотирьох сотень громадян Грузії, які хотіли бути спостерігачами на виборчих дільницях. Однак Центральна виборча комісія не зареєструвала гостей. Тому в день голосування вони приходили на дільниці як журналісти з посвідченнями газети «Молодогвардеец». У багатьох комісіях від іноземців вимагали дозвіл на роботу в Україні і через відсутність такого дозволу не допускали на дільниці. Керівники області та міста, а також представники обласного штабу Віктора Януковича звинуватили гостей у спробі зірвати вибори в Донецькій області, влаштувати провокації і поставити результати виборів під сумнів. Місцева влада звернулася до МВС та СБУ із проханням розібратися з приїздом великої групи грузинських громадян. «Те, що коять тут грузини, — це системна провокація проти держави Україна», — заявив голова обласної ради Анатолій Близнюк.
Керівник делегації спостерігачів, виконувач обов’язків голови Центральної виборчої комісії Грузії Леван Тархншвілі відкинув звинувачення. Він повідомив, що в групі — представники ЦВК Грузії, а також люди, які мають досвід проведення виборів. На запитання про причину пильної уваги спостерігачів саме до Донецької області і про те, чому в складі делегації виключно чоловіки, Леван Тархншвілі відповів так: «Спочатку план був спостерігати в Донецьку, виходячи з досвіду минулих виборів. На другому турі ми збиралися додати представників по всій Україні. На жаль, ЦВК не зареєструвала наших спостерігачів. Тому вирішено було зосередитися в Донецьку. Щодо чисельності, то ніде не написано, скільки і куди людей можна привозити. Також у вашому законодавстві немає лімітації щодо статі спостерігачів. У нас не візовий режим, і приїздити та перебувати в дружній Україні ми можемо в будь-який час».
Інформацію про масові конфлікти і провокації за участі громадян Грузії в обласному управлінні міліції не підтвердили. Всього протягом дня міліція зафіксувала п’ять випадків правопорушень за участю гостей з Кавказу. В усіх п’яти випадках міліцію викликали представники виборчої комісії, які скаржилися на те, що гості заважають виборчому процесу.
Житомир. У Пісках Житомирського району до дільничної виборчої комісії надійшло 72 заяви про голосування вдома. Це менше, як під час попередніх виборів. Серед тих, хто сам не може добратися до виборчої дільниці, і Катерина Горковчук, якій цього року виповнюється сто років. До 90-річної Антоніни Муратової члени дільничної комісії теж прийшли зі скринькою додому. Проблем з голосуванням у тих, у кого поважний вік чи просто здоров’я підводить, немає, запевнила голова дільничної комісії Ольга Мельник. Тим більше, що літні люди — найдисциплінованіші виборці.
Запоріжжя. Напередодні виборів Президента України у Запоріжжі сталася надзвичайна подія. Серед ночі обікрали окружну виборчу комісію № 77, розташовану на першому поверсі адмінбудинку Орджонікідзевської районної адміністрації. Злодії поцупили два комп’ютерні системні блоки та два монітори, винесли два сейфи, розкрили їх і розкидали поблизу документи, які не становили для них матеріальної цінності. Виборчих бюлетенів у територіальній виборчій комісії на той момент уже не було. Однак комп’ютери були запрограмовані для передачі даних про хід виборів та результати голосування у ЦВК. Тому довелося терміново рятувати ситуацію, і з Києва доставили нову версію програмного забезпечення.
Виборчі дільниці, за винятком кількох, відчинилися вчасно. Багатьох чекало розчарування, коли вони, маючи на руках запрошення, не могли знайти своїх прізвищ в оновлених списках. За даними обласного відділення Комітету виборців України, тільки на четвертій і п’ятій виборчих дільницях виборчого округу № 78 спостерігачі склали 200 актів за фактами масового внесення прізвищ у списки.
У тому, що означала для хворих і немічних людей, котрі вчасно не запаслися медичними довідками, заборона голосувати вдома, я пересвідчився особисто, побачивши мертвого дідуся на воротах школи-комплексу № 110 на Південному житловому масиві. У цій школі працювали відразу дві комісії — 45-а і 46-а. Після того як дідусь проголосував на одній з них, у нього відмовилося битися серце.
На 20-у годину в Запорізькій області проголосувало 67,34 відсотка виборців. За різними попередніми підрахунками, лідирує в регіоні Віктор Янукович, набравши від 40 до 50 відсотків голосів виборців.
Івано-Франківськ. Уже близько 15-ї години з’явилася інформація, що на одній з дільниць проголосувало 100 відсотків виборців. Щоправда, як пояснила голова, це була невелика спецдільниця. В результаті, за попередніми даними, на момент завершення голосування явка виборців на Прикарпатті становила 70,4 відсотка.
За попередніми даними, прикарпатці віддали перевагу Юлії Тимошенко. За неї проголосувало понад 39% виборців, що взяли участь у голосуванні. За Віктора Ющенка віддали голоси близько 25% учасників голосування, за Арсенія Яценюка — 13,7%, Віктора Януковича — 5,1%, Олега Тягнибока — 4,9%.
У Калуші одночасно з президентськими виборами проводився і місцевий консультативний референдум з запитанням «Чи вважаєте Ви, що територія міста Калуша є зоною надзвичайної екологічної ситуації?». За попередніми даними, понад 97% калушан, що взяли участь у голосуванні, визнали своє місто таким.
Кіровоград. Певний дисонанс вносили недоліки списків та порівняно велика кількість бажаючих голосувати вдома, і неможливість, через транспортну проблему, контролювати цей процес спостерігачами, а ще те, що члени окремих ДВК возили скриньки для голосування по домівках тих виборців, які не мали медичного підтвердження неможливості голосувати на дільниці.
А ось члени кіровоградської виборчої дільниці № 30 не дозволили проголосувати народному депутатові Володимиру Яворівському. Парламентарій розповів: «Я зареєструвався в готелі. Моє прізвище заведено до списку виборців, окружна комісія дозволила мені голосувати в Кіровограді, бо я вже три тижні постійно перебуваю тут. Та коли я завітав на виборчу дільницю № 30, мені відмовили у виконанні мого громадянського обов’язку!».
Луганськ. На думку спостерігачів, Луганщина може поставити рекорд за числом судових звернень, пов’язаних з фальсифікацією на виборах. Найпоширенішими порушеннями стали масове підвезення людей на виборчі дільниці та зловживання пїд час голосування вдома. Підставою для скарг, наприклад, в Алчевську стали численні випадки включення до списку виборців, які голосують удома, людей цілком здорових, здатних самостійно пересуватися, котрі бажали прийти на виборчі дільниці. Підписи на заявах про обслуговування вдома було підроблено.
Привертає увагу й той факт, що чотири тисячі сліпих, які мешкають у регіоні, були змушені голосувати «на довірі», оскільки для них не було виготовлено спеціальні бюлетені із трафаретом. Їм також довелося голосувати вдома або на дільницях, довірившись чесності рідних і близьких. На думку представника обласного відділення Комітету виборців України Богдана Бондаренка, голосування вдома відбувалося з надзвичайно грубими порушеннями законодавства.
Миколаїв. У центральній частині Миколаєва на виборчій дільниці № 18 територіального виборчого округу № 129 (на знімку) тільки ближче до обіду помітно пожвавилася робота. За словами голови дільничної виборчої комісії Галини Букач, головна проблема на дільниці — якість підготовки списків. Обурення людей, які не знайшли своїх прізвищ, цілком зрозуміле: кому хочеться ставати в чергу, писати заяву, витрачати час на виправлення чиєїсь помилки?
Істотно ускладнило ситуацію й те, що підготовка виборчих дільниць (оренда приміщень, закупівля оргтехніки, канцелярських товарів, обладнання кабінок, придбання талонів на транспорт та інше) припала на новорічні й різдвяні свята. За чверть години до закінчення «президентської» доби в оперативно-диспетчерській службі МНС пролунав тривожний дзвінок: біля села Троїцьке Вознесенського району Миколаївської області в сніговому заметі застряг легковий автомобіль, що їхав з виборчої дільниці в окружну виборчу комісію міста Вознесенська. Як повідомив центр пропаганди ГУ МНС у Миколаївській області, на місце події негайно прибули вознесенські рятувальники й за допомогою буксирного троса визволили автомашину зі снігового полону.
Потім пролунав іще один телефонний дзвінок: біля села Трудове легкова автомашина, що рухалась до виборчої комісії, теж застрягла в заметі. І тут допоміг буксирний трос.
За повідомленнями наших власних кореспондентів.