Міжнародні спостерігачі на президентських виборах в Україні констатують, що вони відбулися вільно та без особливих порушень.
Зокрема, голова делегації спостерігачів Європарламенту Павло Коваль під час учорашньої прес-конференції зазначив, що «спостерігачі від Європейського парламенту не помітили жодних суттєвих порушень».
 Загалом група спостерігачів від Європарламенту оцінила перебіг першого туру президентських виборів як чесний, демократичний і такий, що відповідає міжнародним стандартам. Разом з тим П. Коваль звернув увагу на проблеми з якістю списків та на ситуацію, пов’язану з голосуванням за межами виборчої дільниці. У зв’язку з цим євродепутат Марек Сівець, котрий входить до групи спостерігачів від Європарламенту, зазначивши, що перший тур пройшов спокійно, закликав пам’ятати, що це тільки розминка. Ще один спостерігач від Європарламенту, Ребекка Гармс, зауважила, що «Україна справді є орієнтованою на Захід країною», в чому вона знову переконалася під час проведення нинішніх виборів.
Про дотримання європейських стандартів під час першого туру президентських виборів також заявили польські спостерігачі. «Як громадяни ви складаєте іспит на «відмінно», — сказав депутат польського Сейму Маріуш Камінський. Схожого висновку про перебіг виборів дійшла й місія спостерігачів від Міжпарламентської асамблеї країн СНД. Керівник місії, перший заступник голови Ради федерації Федеральних зборів Росії Олександр Торшин, зокрема, зазначив, що, незважаючи на окремі недоліки, «виборча кампанія і хід голосування відповідають критеріям вільних, справжніх виборів на основі загального рівного виборчого права і таємного голосування».
Заяву про те, що вибори Президента загалом відповідають міжнародним стандартам, поширила й делегація спостерігачів Міжнародного республіканського інституту. Член ради директорів інституту, колишній конгресмен США Джим Колбі зазначив, що виборча кампанія була конкурентною і відкритою, з широкою участю політичних партій і кандидатів. Проте він також звернув увагу, що ухвалення в останню хвилину змін до виборчого закону створило плутанину навколо самого закону та його трактування. Ще однією проблемою він назвав формування списків виборців. Місія міжнародних спостерігачів від Канадсько-української фундації і Конгресу українців Канади також вважає вибори Президента такими, що відповідають українському законодавству і міжнародним стандартам.