Футбол. На базі київського «Динамо» у Кончі-Заспі під товстим шаром снігу дрімають тренувальні поля. І важко повірити, що мине час і тут вируватиме футбольне життя, наспіють робочі будні іменитого клубу. А поки що динамівці переносять свої заняття в теплі краї. Позавчора перед їхнім вильотом на середземноморське узбережжя тренер «Динамо» (Київ) Валерій Газзаєв (на знімку) спілкувався з журналістами.

 

— Настає вирішальний етап у чемпіонаті, — почав розмову Валерій Георгійович. — Користаючись із нагоди, хочу ознайомити вас із програмою нашої підготовки. Узимку в нас, на відміну від минулого літа, буде повноцінна робота. Сподіваюся, що всі 28 гравців, які їдуть на збір, абсолютно здорові й готові конкурувати за місце в стартовому складі. Перший збір проведемо в Ізраїлі з 15 по 29 січня, тут зіграємо три контрольних матчі з місцевими командами — 24, 26 і 28 січня. Після повернення проведемо вдома три дні, а тоді вирушимо до Португалії, де також заплановані три двобої. Суперників поки що назвати не можу. З місцем третього збору, що триватиме 8-9 днів, ми ще не визначилися. Можливо, буде Іспанія або Ізраїль.

Особливих змін у складі немає. Ми залучили групу молодих гравців, і пріоритет у своїй роботі я бачу в довірі саме вихованцям клубу. Найближче до стартового складу перебуває Гармаш, чому я дуже радий. У першому колі в основному складі вдало виступили Хачериді і Ярмоленко. Однак і без легіонерів нам не обійтися. Хоча вся наша трансферна політика матиме вибірковий характер — іноземців середнього класу в команді не буде.

Вважаю, що наша команда досить добре вкомплектована для чемпіонату України. Стосовно Ліги чемпіонів: ми провели матчі з найкращими командами Європи. Вдалося взяти багато корисного. Були помилки, котрі не дали нам змоги вирішити поставлене завдання. Напевно, для того, щоб конкурувати з такими командами, як «Барселона» та «Інтер», котрі ставлять собі завдання виграти Лігу чемпіонів, ми повинні не тільки будувати гру, а й будувати трансферну політику саме в такому напрямку.

Результатом і якістю гри в національній першості я задоволений. Ми втратили очки лише в матчах із запоріжцями і «Карпатами». А так, в основному, команда досить рівно пройшла першу частину сезону.

— На якій стадії перебуває питання про перехід Алієва до «Локомотива»?

— Нічого конкретного не скажу. Одне бажання Алієва грати в «Локомотиві» — і все. Сашко, м’яко кажучи, потрапив в не дуже комфортну ситуацію. Гадаю, всі запитання треба адресувати керівництву «Локомотива», котре не визначилося. Можливо, виникли якісь інші проблеми. Люди, які займаються бізнесом, повинні серйозно ставитися до таких питань, особливо коли йдеться про долю людини.

— Група гравців повернулася до вас з оренди. Які перспективи, зокрема, Бойка і Дедечка?

— Обидва їдуть із нами на збори. В іграх за свої клуби Дениси справили гарне враження: Бойко — в «Оболоні», Дедечко — в «Лучі-Енергії». Якщо відповідатимуть нашим вимогам, то залишаться в команді.

— Назвіть імена молодих футболістів, які їдуть на збір?

— Петров, Коркішко, Калитвинцев, а також півоборонець Олег Шалаєв із клубу «Краснодар-2000» (народився 2 лютого 1992 року), котрий виступав за збірну Росії на недавньому Меморіалі Гранаткіна. Гармаша я не називаю, бо він уже вважається наближеним до основного складу.

— Аналізуючи першу частину сезону, можливо, варто щось міняти в грі команди?

— Звичайно, треба. Насамперед необхідно поліпшувати якість гри. Адже ми фактично заново сформували лінію оборони. З’явилося шість нових гравців в основному складі. Тому ці півроку загалом я оцінюю позитивно. Єдиний мінус, повторюся, — це виступ у Лізі чемпіонів. Молоді повинні додавати в стабільності, досвідчені гравці повинні брати на себе лідерські функції. Навіть якби ми вийшли до наступного етапу Ліги чемпіонів, то треба було б працювати над своїми помилками. Не можна зупинятися — необхідно завжди прогресувати.

— Цілеспрямований пошук форварда не ведеться, оскільки ви сподіваєтеся на Кравця. Нехай він і доведе свої претензії на місце в стартовому складі. Тоді якою буде ситуація з Мілевським? Чи зміниться схема використанням обох Артемів?

— Є таке поняття, як конкуренція. Сьогодні її рівень визначає результат. І Мілевський, і Кравець, і Шевченко — готові грати на цій позиції. Плюс у нас ще є Гусєв і Ярмоленко. От п’ятірка нападників, досить швидких і досвідчених, тому тут все можливе. Адже раніше грали Мілевський з Кравцем, добре взаємодіючи й доповнюючи один одного. Важливо, щоб кожний футболіст чітко виконував свої індивідуальні завдання...

 

Фото автора.