Торік Рівненська митниця забезпечила надходжень до держбюджету у сумі
430,6 мільйона гривень, що на 32 відсотки менше, ніж у 2008 році, і 68,8 відсотка до завдання, доведеного Міністерством фінансів на 2009-й.
— До загального спаду обсягів зовнішньоекономічних операцій і, як наслідок, зменшення надходжень до бюджету призвело зниження попиту на експортні товари і продукцію з України, а також імпорту товарів у нашу країну, — прокоментував показники т. в. о. начальника Рівненської митниці Валерій Трофимчук.
Серед основних чинників, що негативно вплинули на обсяги перерахованих митницею податків та зборів, — зменшення у порівнянні з 2008 роком обсягів загального та оподатковуваного імпорту відповідно на 25 та на 34 відсотки, а також ставок ввізного мита по ряду бюджетоформуючих товарів.
До позитиву митники віднесли перевагу експорту товарів над імпортом у пропорції відповідно 325,7 та 272,7 мільйона доларів. Найбільш активно підприємства Рівненщини співпрацювали з Росією та Польщею. Однак порівняно з 2008 роком, частка імпорту з цих країн торік зменшилась відповідно на 23 і 12 відсотків, тоді як експорт товарів у Росію збільшився на 53 відсотки, до Польщі — зріс у два з половиною разу. Загалом серед ділових партнерів підприємств області — 74 країни світу.
До речі, минулого року для сумлінних підприємств—учасників зовнішньоекономічної діяльності Рівненська митниця запровадила систему спрощень та преференцій при проходженні митних процедур, що практикується у країнах Європейського Союзу. У залежності від «ступеня довіри», 12 підприємств працюють за так званими білими і вісім — за зеленими списками митниці.
Серед резонансних справ по контрабанді митники назвали так звані цигаркові. Великі партії тютюнових виробів, оформлені під інші вантажі, намагались вивезти з України до країн ЄС у квітні, листопаді та грудні. Вартість контрабанди сягала відповідно 559,8, 220,5 та 229 тисяч гривень. Завдяки пильності митників та прикордонників виявлено й чимало спроб контрабанди поліського бурштину за межі країни. Загалом 2009 року заведено 309 справ про порушення митних правил на суму 4,5 мільйона гривень.
 
Рівне.