Таку риску під своїм життям підвів колишній вчитель історії, а нині пенсіонер Іван Пивоварчук (на знімку) з села Угорники Івано-Франківської міської ради. З Іваном Миколайовичем ми зустрілися, аби вручити йому приз «Голосу України» як переможцю лотереї, що розігрується серед наших передплатників. Чоловікові 73 роки. 40 з них, як і його дружина, пропрацював на освітянській ниві. Заслужив за сумлінну роботу мізерну пенсію та хвороби. У Івана Миколайовича інвалідність першої групи, а в його дружини — другої. Коли паралізована жінка лежала в Києві і грошей на лікування не вистачало, пан Іван звертався до найвищих посадових осіб з проханням про допомогу. Однак у 2008 році пані Ганна так і померла, не дочекавшись тієї помочі. А після її смерті Іван Миколайович довідався, що разом з дружиною втратив і право на позачергове забезпечення спецавтомобілем.
Річ у тім, що і він, і пані Ганна — інвалід другої групи загального захворювання, учасник Великої Вітчизняної війни — свого часу стояли окремо на обліку для забезпечення автомобілем на пільгових умовах у порядку загальної черги. А потім подружжю порадили написати спільну заяву на отримання спецавтотранспорту позачергово. Вони так і зробили, сподіваючись, що таким чином швидше отримають одне авто на двох. Це дозволяє Порядок забезпечення інвалідів автомобілями, затверджений відповідною постановою Кабінету Міністрів, за умови, якщо один з подружжя відмовляється від автомобіля на користь іншого з наступним зняттям його з черги. Від черги відмовився чоловік, а дружину поставили на облік під номером 427. Коли вона померла, працівники управління праці і соцзахисту пояснили, що тепер їхня спільна заява втратила чинність. Іван Миколайович знову опиняється в черзі, в якій стояв до того, як була оформлена спільна заява. Тобто його номер на обліковій черзі уже не 427, а 1920.
Пан Іван не повірив, що наші правила можуть бути такі нелюдяні. Він звертався за роз’ясненнями з цього приводу у різні інстанції, аж до найвищих. Однак звідти, наче під копирку, надходили одні й ті само відповіді, що так прописано у відповідній інструкції. Чоловік і досі не втрачає надії, що чиновники зрозуміють дикість ситуації, тим більше, що на Прикарпатті проживає лише кілька сімей, де обоє членів сім’ї мають право на отримання спецтранспорту. В іншому випадку він навряд чи дочекається автомобіля. «Хоч я і залишаюся в черзі, та скоріше лежатиму на цвинтарі поруч з дружиною, ніж та черга підійде», — гірко говорить Іван Пивоварчук.
 
Івано-Франківськ.
Фото автора.