Змінити обличчя українських мегаполісів вирішили організатори першого національного конкурсу міської скульптури «Образ майбутнього». Це арт-змагання ініціювало громадське об’єднання «Спільна мета». Воно стартувало в листопаді минулого року, а переможців буде оголошено 30 січня. Але вже зараз очевидно: конкурс продемонстрував можливості молодого українського «креатива».

 

Для проведення конкурсу було обрано чотири міста: Київ, Львів, Одеса, Харків, але заявки на участь приймали від талановитої молоді з усієї України. Їх надійшло більше 120. Для такого проектування потрібна не просто ідея, а й просторове мислення, знання матеріалів і досвід роботи з публічним простором, або, принаймні, розуміння того, що таке міська скульптура і як вона працює.

Вибір кращого проекту конкурсна комісія залишила за жителями міст. У грудні в Києві, Харкові та Львові відбулася презентація фотомакетів майбутніх скульптур. Після визначення переможців кожне з міст-учасників одержить новий твір архітектурного мистецтва: пам’ятник прикрасить мегаполіс, що стане нагородою для його творця.

Якщо хоча б деякі із запропонованих скульптурних ідей будуть реалізовані, то наші «мільйонники» — Київ, Харків, Одеса та Львів — перетворяться і стануть мегаполісами майбутнього. Приміром, «Втрачений час» Олега Кручиніна — проект екологічний, постчорнобильський і футуристичний водночас. Скульптор бачить його в контексті одеського узбережжя. А «Контакт» Юрія Римаря (на знімку) — адекватний, грамотний і тонкий проект для середньовічно-модерного міста. Він прикрасить туристичний центр Львова...