Завтра, 17 січня, громадяни України, наділені правом голосу, мають прийти на виборчі дільниці, щоб зробити свій усвідомлений вибір майбутнього країни. Тому ще раз нагадуємо, що у неділю виборчі дільниці працюватимуть без перерв з 8 до 20 години. Проведення агітації в день виборів забороняється. Голосування має відбуватися у спеціально обладнаній для цього кабіні чи кімнаті. Під час заповнення бюлетеня в кабіні для голосування може перебувати тільки один виборець, а будь-які форми контролю за голосуванням виборців не допускаються. У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку «+» або іншу, яка засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті напроти прізвища кандидата на посаду Президента, за якого він голосує. Не потрібно робити відмітку в кожному квадраті або писати слово «ні». 

 

Під час цьогорічних президентських виборів заборонені відкріпні талони, проте спрощено голосування за межами виборчої дільниці. Тож якщо ви хочете проголосувати вдома, потрібно не пізніше як за 12 годин до виборів написати заяву в дільничну комісію, у якій зазначити, що за станом здоров’я прийти на дільницю ви не можете. При цьому медична довідка не обов’язкова. У заяві також треба вказати дані людини, котра її принесе. Щоб перевірити себе у списках виборців, необхідно прийти на свою виборчу дільницю не пізніше суботи, 16 січня, до 18.00. Якщо з’ясується, що у списку виборців неправильно записані прізвище, ім’я, по батькові або адреса, зміни (в тому числі й у день виборів) вносить голова, заступник голови або секретар дільничної комісії за пред’явленням вашого паспорта. У разі, якщо громадянину виповнилося 26 років, але нова фотографія в паспорті вчасно не вклеєна, виборець може надати будь-який інший документ, що засвідчує особу людини, зокрема, закордонний паспорт, військовий квиток, дипломатичний чи службовий паспорт. Про передвиборну ситуацію в регіонах читайте у повідомленнях наших власних кореспондентів.

Належні умови створено не скрізь

У Кіровограді виборців із віддалених районів до дільниць возитимуть спеціальними автобусами. За повідомленням прес-служби міської ради, спеціальні рейси здійснюватимуться за встановленими та оприлюдненими маршрутами відповідно до затвердженого розкладу руху додаткового пасажирського транспорту від виборчих дільниць до кінцевих зупинок. Автобуси робитимуть по кілька рейсів з годинним інтервалом. Перевезення пільгових категорій громадян здійснюватиметься безплатно. А от у Плетеному Ташлику Маловисківського району, за повідомленням голови Маловисківського районного осередку громадської організації «Моя Кіровоградщина» Валерія Палія, у приміщенні, де розташувалася дільнична виборча комісія № 148, відсутні опалення, телефон. Не вирішено і питання з транспортом, який має забезпечити доставку скриньок для голосування вдома. За словами місцевих жителів і членів ДВК, на звернення ніхто не реагує. Водночас до виборів ще є час, тож організатори обіцяють, що в день голосування для членів комісії таки знайдуть опалюваний кабінет, телефон працюватиме, а транспорт виділять, повідомляє наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.

Скриньки додому принесуть двом відсоткам буковинців

Станом на 14 січня у Чернівецькій області до виборчих комісій надійшло лише 14 088 заявок щодо можливості проголосувати вдома, а загалом на виборчі дільниці надійшло понад 700 тисяч бюлетенів. Що стосується порушень під час проведення передвиборної агітації, то, за інформацією начальника УМВС України у Чернівецькій області Георгія Проскурняка, станом на 13 січня на Буковині скарг та заяв до органів внутрішніх справ з цього питання не надходило, повідомляє наш власний кореспондент у Чернівецькій області Сергій СУЛИМА.

Підготовку ускладнила стихія

Енергетики Житомирщини підготували 15 мобільних дизельних електростанцій, які в разі потреби будуть використані в день виборів. Це спричинено обставинами, які склалися в північних районах області у передвиборний тиждень, адже нинішні атмосферні умови призвели до того, що товщина обмерзання ліній електропередач доходила до семи сантиметрів. Тож не витримували не тільки проводи — стихія повалила більше двохсот опор. Кількість населених пунктів, які залишалися без електроструму, у вівторок дійшла до 233, а через це не працювали й АТС, тож не було й телефонного зв’язку. На усунення наслідків стихії було направлено 48 бригад енергетиків. У четвер без світла і стаціонарного телефонного зв’язку ще залишалися 69 територіальних виборчих дільниць в Овруцькому районі, 9 — в Народицькому і 6 — в Олевському. Вчора тривали роботи з відновлення нормального життя в північних районах області. Голова облдержадміністрації Юрій Забела доручив установити автономне енергопостачання на тих дільницях, де до неділі не встигнуть ліквідувати наслідки стихії. Також членам дільничних комісій буде роздано мобільні телефони, повідомляє наш власний кореспондент у Житомирській області Олексій Кавун.

Більше, ніж у США

За президентськими виборами спостерігатимуть 130 представників Парламентської асамблеї ОБСЄ із понад 30 країн. Про це заявив президент асамблеї Жоао Суарес під час зустрічі із головою Донецької обласної ради Анатолієм Близнюком. «Для того, щоб підкреслити масштаб нашої уваги до ваших виборів, ми хотіли б сказати, що та команда, яка присутня в Україні на цих виборах, більша, ніж команда спостерігачів на виборах президента США Барака Обами», — зазначив керівник асамблеї. Він додав, що місія не співпрацює з жодною з партій, а лише спостерігає за виборчим процесом, повідомляє наш власний кореспондент у Донецькій області Ліна КУЩ.

У Запоріжжі 17 січня — робочий день

Останніми днями міська влада Запоріжжя розвинула просто бурхливу діяльність. Ні дня без наради, розпорядження чи хоча б заяви з приводу завтрашніх виборів. Ось і в четвер з’явилося розпорядження міського голови, за яким неділя, 17 січня, стає робочим днем для усіх комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. І вже як справжня «відрижка» минулого виглядає розпорядження про виїзну торгівлю на виборчих дільницях та музичне забезпечення там само, повідомляє Леонід СОСНИЦЬКИЙ із Запоріжжя.