В апараті Верховної Ради зареєстровано проект змін до закону про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Йдеться про об’єкти Мінагропрому. Приводом для створення подібного документа стали парламентські слухання про сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості, які відбулися ще в квітні минулого року. Тоді Міністерству економіки пропонувалося виключити із переліку заборонених для приватизації об’єкти, які тривалий час нічого не виробляли. Міністерство агропромислової політики промоніторило діяльність державних підприємств, які згідно з чинним законодавством неможливо приватизувати. Відтак, визначено суб’єкти, на яких уже протягом тривалого часу нічого не виробляють.

Держпідприємства, на яких стоїть робота, не мають жодних перспектив подальшого виробничого розвитку, зазначається у пояснювальній записці до проекту змін. Окрім того, їхнє майно здебільшого морально і фізично застаріло, а за час простою стало зовсім непридатним для використання. Розмір кредиторської заборгованості на таких підприємствах часто перевищує вартість їхніх активів. До того ж ситуація ускладнюється відсутністю кадрів, особливо в керівному складі.
Автор проекту змін народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх пропонує врегулювати питання можливості приватизації та ліквідації підприємств виноробної промисловості, що тривалий час не здійснюють виробничої діяльності та не мають будь-яких перспектив подальшого розвитку. На його думку, цими змінами також буде створено умови для оптимізації структури державного сектору економіки шляхом приватизації та ліквідації виключених із переліку підприємств, подальше збереження яких у державній власності економічно недоцільне. Це дасть можливість погасити заборгованість до державного бюджету, державних цільових фондів та із заробітної плати, створити нові робочі місця, упевнений парламентарій.
Із переліку пропонується виключити такі підприємства:
— Кримські радгосп-завод «Євпаторійський» в селі Вересаєве, агрофірму «Прибережна» в селі Медведеве та виноробний завод у Новоселівському;
— на Вінниччині державне підприємство «Калинівський експериментальний завод із фракціонування олії та жирів» та Браїлівський сокоморсовий завод;
— Гайворонський завод безалкогольних напоїв, що на Кіровоградщині;
— Херсонський виноробний завод та Генічеський винзавод;
— колективну фірму «Укрвино» в Києві.
На думку автора законопроекту, цей документ не потребує погодження із місцевими органами виконавчої влади та проведення консультацій із громадськістю, а також не вимагає погодження із профспілками. Натомість, очікується, він підвищить ефективність управління державним майном.