Днями вісім карет швидкої медичної допомоги та 11 одиниць спецтехніки комунального господарства вишикувалися перед приміщенням головного управління Державного казначейства у Черкаській області. Працівники міських медичних закладів, соціальних і комунальних служб, представники територіальної громади Черкас зажадали негайно відновити оплату платіжних доручень міськвиконкому, заблокованих держказначейством напередодні Нового року.
Виступаючі наголосили: через несплату рахунків органу місцевого самоврядування без пального залишились автомобілі швидкої допомоги та комунальних служб. Відповідальність за непередбачувані наслідки повністю лягає на Держказначейство та уряд.
Під час зустрічі з журналістами голова Черкаської ОДА Олександр Черевко заявив, що не виплачуються кошти не тільки по Черкасах, а й по всій області.
— Ми маємо 57 мільйонів гривень зареєстрованих бюджетних зобов’язань по місцевих бюджетах, — зазначив Олександр Черевко. — З них не проплачено 29 мільйонів. По держбюджету у нас 79 мільйонів зобов’язань, не проплачено 63 мільйони. Не дочекалися також 45 мільйонів гривень дотацій сільгосптоваровиробники. Ці кошти, було, надійшли на рахунки Держказначейства 29 грудня й наступного дня були повернуті назад...
Голова облдержадміністрації прогнозує, що нинішнього року область матиме змогу фінансувати переважно видатки тільки на зарплату та енергоносії, повідомляє наш власний кореспондент Лідія ТИТАРЕНКО.
* * *
Львів також не має змоги оперувати власними коштами в розмірі 100 мільйонів гривень, стверджують у департаменті фінансової політики Львівської міської ради. Ці гроші були отримані від продажу муніципальних облігацій, і за задумом їх мали скерувати на будівництво спортивної арени Львова до Євро-2012, передає наш власний кореспондент Ірина ЄГОРОВА.

«Проте, поки немає закритих актів виконаних робіт, Львівська міська рада вирішила, щоб ці гроші не лежали просто так, розмістити їх в Укрексімбанку під 17 відсотків та забезпечити додаткові надходження до бюджету. Але Державне казначейство забрало і використало ці гроші на інші цілі, не виконуючи платіжні доручення та порушуючи Конституцію України та Бюджетний кодекс. Від таких дій місто втрачає щодня близько 70 тисяч гривень», — зауважив директор департаменту фінансової політики Олег Іщук.