«Я впевнений, що сьогодні вже ніхто і ніщо не зможе зупинити виборчий процес і зірвати голосування. Мине три дні, і матимемо результати голосування першого туру президентської кампанії». Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі ТРК «Ера». «А не виключено, що цей тур буде і останнім», — зазначив він.
Відповідаючи на запитання, чи є реальна якась загроза того, що вибори взагалі будуть зірвані через якісь відомі чи невідомі механізми і якою мірою це відповідатиме правовим нормам, О. Лавринович наголосив: «Правовим нормам це не може відповідати в принципі».
Коментуючи намагання проурядової фракції внести на розгляд парламенту за чотири дні до дня голосування законопроект стосовно змін до закону про вибори Президента (щодо заборони голосування на дому), Перший заступник глави парламенту зазначив, що «єдиною метою було максимально дестабілізувати ситуацію і створити у суспільстві таке уявлення, що очікується спотворення результатів виборів». Разом із тим політик зауважив, що «люди розуміють, що вплив на «коригування» підсумків виборчої кампанії можуть створити тільки ті, хто має інструменти влади.
За словами О. Лавриновича, якщо говорити про людей, які голосують поза межами виборчих дільниць, то їх кількість протягом багатьох років мало чим відрізняється і коливається від трьох до п’яти відсотків. Тому, переконаний Перший заступник глави парламенту, «говорити про те, що в Україні колись спеціально хтось зловживав голосуванням людей, які не могли прийти на виборчі дільниці — це є надумана технологія».
А в інтерв’ю журналістам телеканалу «Інтер» Перший заступник Голови Верховної Ради України заявив: ситуація, що склалася останнім часом навколо посади голови Вищого адміністративного суду, жодним чином не впливатиме на рішення, які колегіально ухвалюватиме цей суд. Крім того, за словами Олександра Лавриновича, повноваження чинного голови ВАСУ Олександра Пасенюка ніхто не припиняв, а дії його заступника Миколи Сіроша мають ознаки правопорушення, що міститься в Кримінальному кодексі. Відповідаючи на запитання, кому вигідно дестабілізувати роботу ВАСУ, який є єдиною судовою інстанцією, що вирішує, зокрема, спірні питання щодо результатів виборів, О. Лавринович заявив: «Це особа, яка сьогодні шукає будь-які зачіпки для того, щоб створити в суспільстві думку, що нібито є якась перешкода для встановлення результатів виборів». За його словами, ця особа «звернеться до ВАСУ після свого програшу, і рішення буде виносити повний склад Вищого адміністративного суду і ні в кого ні в судовій системі, ні в Україні, ні поза її межами, немає жодного сумніву щодо легітимності всіх п’ятдесяти чотирьох суддів Вищого адмінсуду. І ці судді при колегіальному розгляді ухвалять остаточне рішення, яке не буде підлягати оскарженню».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.