Закарпатське неформальне літературне об’єднання (НЛО) «Ротонда», засноване п’ять років тому в Ужгороді молодими поетами, нещодавно офіційно стало «Асамблеєю митців «Ротонда». Головою асамблеї обрано ужгородського поета Віка Коврея.
За його словами, «необхідність офіційної реєстрації постала вже давно, адже НЛО «Ротонда» щороку проводить низку актуальних заходів сучасного мистецтва в Ужгороді, і багато спонсорів не могли взяти участі в підтримці цих акцій через те, що наше об’єднання не мало ні рахунку, ні печатки. Зараз ситуація змінилася, і я впевнений, що це допоможе нам проводити наші заходи на ще вищому рівні. Зі свого боку запевняю, що офіційний статус не завадить «Ротонді» бути й надалі осередком неформального культурного життя Закарпаття».
«Ротондою» в Ужгороді проведено десятки літературних, музичних акцій та художніх виставок, щорічний міжнародний фестиваль сучасного еротичного мистецтва «Березневі коти», Всеукраїнський музично-малярсько-літературний проект «ЕКЛЕ» та багато інших.
На черговому Міжнародному фестивалі «Березневі коти», що відбудеться цієї весни, «Ротонда» представить антологію творів учасників фесту. А перед Новим роком побачив світ друкований проект — книга «Ротонда в поета». Сюди увійшли есеї, статті, інтерв’ю та вірші, присвячені творчості видатного закарпатського поета Петра Мідянки. Книжку презентували в ужгородській кав’ярні-музеї «Снек» самі автори-ротондівці — Вік Коврей, Лесь Белей та Андрій Любка.
Петро Мідянка, поет, герой нової книги.