Від ведучого. Педагоги шкіл національних меншин Берегового попросили мене надіслати їхнє звернення Прем’єр-міністрові. Я вирішив його оприлюднити, бо проблеми, порушені в листі, стосуються не лише закарпатців. І вирішувати їх, певна річ, Юлія Тимошенко одноосібно не стане. Для цього є профільне міністерство, яке має запропонувати вихід із ситуації.
До його керівника «Голос України» б’є чолом із пропозиціями (проханнями, вимогами) протягом років. Практично жодної реакції! У тому числі на публікації щодо переходу шкіл на українську мову протягом трьох років; тестування дітей нацменшин винятково українською тощо.
Ці, зокрема, проблеми — головний біль не лише угорців. Хіба на Буковині, в Криму, інших регіонах усі діти представників нацменшин готові на достойному рівні демонструвати свої знання державною мовою?

Шановна Юліє Володимирівно!
До вас звертаються педагоги шкіл національних меншин.
Переконливо просимо вас скасувати наказ про обов’язкове тестування випускників шкіл національних меншин з української мови та літератури. З такою заявою ми вже зверталися до міністра освіти п. Вакарчука, але він нас, схоже, не хоче зрозуміти.
Угорська мова — це не слов’янська і вивчати її нелегко, бо, на жаль, не створено належні умови для цього. Досі учні не забезпечені ні словниками, ні підручниками з української літератури тощо. Навчальні програми не відповідають вимогам тестів. Дуже несправедливо ставити однакові вимоги до випускників-угорців і випускників-українців, для яких «мова солов’їна» є рідною. Хіба можна в такій ситуації говорити про рівні права при вступі до вузу?!


К. МАРГІТИЧ, Є. ЧОТАРІ.


Берегове
Закарпатської області.


А тим часом


Іван Вакарчук зустрівся з міністром закордонних справ Угорської Республіки Петером Балажем. Високопосадовці обговорили проблеми забезпечення підручниками шкіл з угорською мовою навчання і особливості вступної кампанії-2010.
Міністр освіти і науки зазначив, що з 2007 року тривав перехідний період і випускники мали змогу підготуватися до складання тестів українською. «Нашу позицію зрозумів і підтримав президент Угорської Республіки, — сказав Іван Вакарчук. — Петер Балаж отримав відповіді на всі запитання і, в свою чергу, високо оцінив роботу МОНУ із забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини, зазначає освітянське видання в оптимістичній кореспонденції «Права угорської національної меншини дотримано».
Український міністр інформував гостя: у нашій країні функціонує 70 дитсадків і 71 школа з угорською мовою навчання. Спростував чутки про те, що в 2010-му передбачається зменшити видрук підручників для угорських шкіл. Підтвердив, що МОН не зменшує кількість годин на вивчення рідної мови, випускники при тестуванні будуть забезпечені словниками термінів.
Отже, «все хорошо, прекрасная маркиза»?
Відповідь на це запитання ми дамо після відрядження на Буковину і Закарпаття.