У Миколаївському шаховому клубі відбулися чемпіонати області з шахів серед чоловіків та жінок.
Найменшим у цих змаганнях було по 9-10 років, найстаршому — учаснику Великої Вітчизняної війни Михайлові Рябченку — 86.
Миколаївщина — чи не єдина область країни, яка віднедавна виплачує з обласного бюджету стипендії перспективним спортсменам-шахістам.

Наймолодшому стипендіату — Євгенії Александровій — 10 років. Дівчинка — бронзовий призер чемпіонату України серед однолітків. Найстаршому — Віталію Сивуку — 17. Він — чемпіон України серед юнаків до 18 років, переможець міжнародного опен-турніру «Інгульські мости».
Серед тих, кого матеріально підтримує облрада — призер чемпіонату Європи серед юнаків до 16 років, чемпіон України, переможець неофіційного командного чемпіонату світу у складі збірної країни Дмитро Даниленко.
Унікальні здібності до шахів тренери свого часу помітили у братів Бортників. Їх родина мешкає в Олександрівці Вознесенського району. Сашко грає в шахи з двох з половиною років. Його тренер — старший брат Микола.
Сашку тепер 13, посів 4-те місце на чемпіонаті світу, 8-ме — на чемпіонаті Європи, він чемпіон України серед ровесників.
На обласному чемпіонаті з шахів у 2009-му брати Бортники показали достойні результати — четверте і п’яте місця. Третє місце — у одного з перших випускників обласної дитячо-юнацької школи Армена Вартапетяна.
Дещо не пощастило чемпіону двох останніх років Віталію Сивуку, у якого другий результат. Лише на крок він відстав від переможця Степана Лоца (випускника ДЮСШ, вже недавнього).
Переможцями обласного турніру з шахів серед дівчат стали Анастасія Рахмангулова, Ірина Федюк, Ольга Іваненко. Усі — обласні стипендіати.
Миколаївська обласна дитячо-юнацька спортивна школа із шахів (директор Руслан Хамзин) має сильні позиції на теренах України, її вихованців шанують і за рубежем. Серед 16 тренерів — п’ятеро майстрів спорту. Досвідчені професіонали, крім того, є від природи талановитими педагогами.
— Вважаю, допомагати потрібно тим, хто потребує допомоги, — каже голова Миколаївської обласної ради Тетяна Демченко.
— Турніри підтвердили, що юні спортсмени змагаються на рівних, — зазначив директор Миколаївського шахового клубу Павло Трощенко. — Звання стипендіата є не лише моральним стимулом для хлопців та дівчаток, а й певною матеріальною підтримкою їхніх родин.

Миколаївська область.


Фото автора.