Усі 18 років своєї незалежності Україна йшла в тупик. Таке переконання висловила учора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час своєї прес-конференції для регіональних ЗМІ. Причину такого розвитку подій вона вбачає у тому, що протягом цього часу жоден із лідерів країни не жив і не працював для людей. Змінити ситуацію можуть лише кардинальні реформи, запевнила очільниця Кабміну. А відтак окреслила своє бачення подальшого розвитку країни.
Юлія Тимошенко виділила п’ять пріоритетів, які ставитиме перед собою для розбудови України. Передусім, повідомила вона, необхідно буде визначитися, яким шляхом ми розвиватимемося далі. Для цього, переконана Прем’єр-міністр, доведеться визначитися із формою правління. Адже особливого занепаду держава зазнала саме після змін в Конституції, які призвели до розбалансування влади. Однак вирішувати, чи парламентською, чи президентською бути Україні, має народ, наголосила Юлія Тимошенко. Тільки після того чітку форму правління можна буде закріплювати законодавчо.
Другим кроком глава уряду назвала підвищення рівня індексу людського розвитку. Нині наша країна за цим показником, який включає в себе 120 параметрів, починаючи від стану культури серед населення до сприятливості інвестиційного клімату, займає 80 місце. За п’ять років свого імовірного керування Юлія Тимошенко береться вивести Україну в тридцятку лідерів за цим показником.
Не менш важливою серед пріоритетів прем’єр назвала енергетичну незалежність держави. Щоб досягнути цього, вона планує активніше розвивати видобуток власних нафти й газу, для чого розроблятимуться чорноморські шельфи. Робитиметься акцент і на вугільну промисловість, а підприємства, які розвиватимуть відновлювані джерела енергії, звільнятимуть від податків. Юлія Тимошенко також має намір створити найсучаснішу в країнах Східної Європи систему медицини та науки. Останнім пріоритетом, але не менш від цього важливим, Прем’єр-міністр назвала членство України в ЄС. Уже за перший рік свого правління вона обіцяла підписати угоду про асоціацію для інтеграції в європейський простір. А також глава уряду взяла на себе зобов’язання «будувати Європу в Україні».