До Луцька кандидат у Президенти України, Голова Верховної Ради Володимир Литвин прибув на старий Новий рік. На Волині це свято традиційно відзначається за народними традиціями: весело, зі щедрівками й колядками, побажаннями добра, здоров’я, щастя. В цю святкову атмосферу потрапив і столичний гість, йдучи на місцеве телебачення.
Попри всю неформальну атмосферу, яка панувала вчора на Театральному майдані обласного центру, мешканці Луцька не обминули актуальних сьогодні передвиборних тем. Зокрема поцікавилися, як кандидат у Президенти ставиться до сучасного стану українського села. Відповідаючи на це запитання, Володимир Литвин навів статистичні дані про досягнення України в 1980-х роках, коли з виробництва багатьох видів продовольства, зокрема молока, м’яса, зерна, цукру, вона займала передові позиції не лише в Європі, а й у світі.
«Сьогодні ж, застосувавши передові технології, — зауважив Голова Верховної Ради, — може повернути собі славу світової житниці. Адже не секрет, що нашою пшеницею, цукром та іншим продовольством Радянський Союз упродовж багатьох років підгодовував багато країн так званого соціалістичного табору і країн, що розвиваються. Найприкріше, що ті, хто десятиліттями їв наш дармовий хліб, намагаються зараз повчати Україну. Вони не мають на це морального права. А те, що Україна заявить про себе як передова аграрна держава, це лише питання часу».
Актуальним виглядало вчора і питання про підтримання та збереження народних традицій. На що Володимир Литвин відповів: «Мова, пісня, старовинні обряди — це те коріння, на якому держиться дерево нашого українського роду. Ми повинні їх берегти. І мені, як корінному поліщуку, дороге все те, що пов’язує моє покоління з нашим славним минулим, все те глибинне, що дозволяє відчувати свою приналежність до однієї з найбільших європейських націй».
Лучани дякували кандидатові в Президенти за відстоювання їхніх інтересів у вищому законодавчому органі країни. Ректор Волинського національного університету Ігор Коцан нагадав йому про обіцяний матч-реванш з командою Володимира Литвина з міні-футболу «Фортуна», якій у жовтні поступилися з рахунком 3:8.
Володимир Литвин виявився єдиним кандидатом у Президенти України, який не піддався спокусі виступити на площі перед численною аудиторією, а віддав перевагу безпосередньому спілкуванню з мешканцями Луцька. Прихильників від цього серед мешканців головного міста Волині у нього не поменшало.
Луцьк.
Фото автора.