Останнім часом багато запорізьких рибалок не їдуть до спорожнілих річок і водоймищ, а проводять дозвілля на обладнаних ставках. Нещодавно вирішили «порибалити» і податківці. Порівнявши результати фінансово-господарської діяльності господарів голубих нив, податківці зрозуміли, що значна їх частина ухиляється від оподаткування.
Із 52 орендарів-фізичних осіб лише 14 подали декларації за минулий рік. А їхній сумарний річний дохід становив... трохи більше 24 тисяч гривень. Не вдалося приховати реальний стан справ і підприємцям-орендарям. Із 107 суб’єктів підприємництва, котрі цьогоріч сплатили до бюджету понад 650 тисяч гривень, 58 перебувають на спрощеній системі оподаткування, 26 — на загальній. Але, коли побачиш їхні господарства, стає зрозуміло: з таким обсягом роботи ні одному, ані сім’єю не впоратися. Податківці виявили неоформлених працівників, з якими зобов’язали укласти трудові угоди.
За результатами перевірок на 23 підприємців чекає окремий контроль працівників податкових інспекцій за місцем їхньої реєстрації на предмет своєчасної та повної сплати податків. Усього від «ставочників», за попередніми даними, до бюджету надійдуть додатково 340 тисяч гривень.
Микола НІКІТЧЕНКО,старший податковий інспектор ДПА у Запорізькій області.