Олександр Бровко, електрослюсар шахти імені Коротченка у Селідовому Донецької області, отримав новорічний «подарунок» — попередження про звільнення. Наприкінці грудня на шахті розрахують 50 гірників. Це перший етап скорочення штатів на вугільному підприємстві, яке ліквідується. У середині січня запланована друга хвиля звільнень. На день скорочення робітники очікують із певною надією: адже їм повинні повернути заборгованість у зарплаті та видати розрахункові.
«Нам виплатили зарплату за вересень і трохи за жовтень, — розповів Олександр Бровко. — Тим, хто розрахувався за власним бажанням, гроші досі не видали. Чекаємо, що з нами розрахуються повністю. Інакше вимагатимемо зарплату. А взагалі після звільнення йти немає куди. У нашому місті важко знайти роботу, кілька шахт закриті, на інших — немає прийому або підходящих вакансій. Практично неможливо влаштуватися жінкам».
Олександрові 53 роки, він уже заробив пільгову пенсію, але вдома сидіти не збирається: шукатиме підробіток. Дружина працює вчителем у школі, там зарплати теж невисокі. Усе життя електрослюсар пропрацював на шахті імені Коротченка і з сумом говорить про ліквідацію колись славного підприємства: «Можна було би ще працювати, вугілля видобувати. Але фінансування із Києва не було. Гроші не надходили, обладнання все зносилося. Люди розбіглися на кращі шахти. І залишилися ми ні з чим».
Останні два місяці двадцяти робітникам знайшли тимчасову роботу в комунальній сфері міста: жінки згрібали опале листя і приводили в порядок парк, чоловіки — ремонтували водогін, каналізацію тощо. Таке «перепрофілювання» гірники схвалюють: мовляв, трохи причепурили місто. І кажуть, що пішли би працювати до комунальних підприємств, якби там були створені належні умови праці, а зарплата була би на рівні шахтарської.
Нині колектив вугільного підприємства нараховує 143 особи, із них вісім — жінки у декретній відпустці. «Генеральний директор об’єднання «Селидіввугілля» запросив приходити до нього всіх звільнених із нашої шахти, а там він вибере, кого вважатиме потрібним, — каже голова профкому шахти імені Коротченка Валерій Сураєв. — Тим, хто працював на поверхні, практично неможливо знайти роботу: на інших шахтах своїх повно. Але головне для нас — борги у зарплаті: остання виплата була — 13,8 відсотка зарплати за жовтень. Крім того, у людей «зависла» зарплата за два місяці 2007 року, коли нас передавали із об’єднання до міністерства. Щоранку робітники приходять до мене з одним запитанням: коли буде наступна зарплата?»
Шахта затоплена повністю, і відновити її вже неможливо. Вугільне підприємство становить загрозу для сусідніх шахт та всього міста: уже два місяці вода стоїть у стволі, а до рівня руддвора шахти (185 метрів під землею) залишилося менше двох метрів. Причина аварійної ситуації в тому, що водовідливні агрегати центральної підземної насосної станції вийшли з ладу. За словами голови Селидівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Володимира Березовського, розв’язати проблему самостійно шахта не може. На вугільному підприємстві повинні працювати шість насосних агрегатів, фактично ж воду відкачували три, і два із них ще у вересні вийшли з ладу. Витрачати гроші на придбання обладнання для шахти, яку заплановано ліквідувати, Міністерство вугільної промисловості не поспішає.
«За висновками Артемівської гідрогеологічної партії, у разі повного припинення роботи водовідливу шахта імені Коротченка затопиться до пойми річки Солоної (30 метрів до поверхні), — додав В. Березовський. — Це призведе до серйозних екологічних проблем — зокрема, до підтоплення південно-східної частини Селідового, до деформацій і просадок поверхні грунту. Крім того, підземні води можуть затопити шахту № 2 «Новогродівську» і прорватися через карстові зони на шахту № 1/3 «Новогродівську». У Мінвуглепромі знають про критичну ситуацію, але жодних заходів досі не вжили». Профспілковий лідер також відзначив, що припинення ведення гірничих робіт і затоплення виробок на названому вугільному підприємстві відбувається із грубим порушенням документів, які визначають порядок закриття шахт. Досі відсутнє рішення Кабміну про ліквідацію шахти імені Коротченка, а сама ліквідація не узгоджена із обласною держадміністрацією.
Донецька область.