Євгеній Денисюк живе у Костополі п’ятдесят п’ять років — тобто з дитинства. Вважає це місто рідним. Звідси, напевне, і відповідне ставлення до нього, до його мешканців, переважну більшість з яких знає в обличчя. Саме завдяки міському голові Є. Денисюку піднялася з колін комунальна сфера — не побачиш занедбаних під’їздів у багатоповерхівках, неприбраних скверів, справно подається вода і тепло в оселі, розчищаються від снігу вулиці, ремонтуються у теплу пору року. Такий собі звичний ритм життя, за чим, звичайно ж, стоїть копітка праця і комунальних служб, і міської влади.
— У тому-то й полягає моє завдання, щоб людям жилося затишно в нашому місті, — каже міський голова Костополя Євгеній Денисюк. — А вже як нам це вдається, то вже інша справа. Звичайно, хотілося б завершити реконструкцію очисних споруд, замінити водопровідні і каналізаційні мережі, які експлуатуються більш як п’ятдесят років, благоустроїти вулиці у нових мікрорайонах, але на все це не вистачає коштів, особливо зараз, в умовах кризи, коли з великими потугами наповнюється міський бюджет. Адже навіть великі підприємства міста — ВАТ «Костопільський склозавод», «Костопільський завод продтоварів», «Свіспан Лімітед» — змушені вдаватися до скорочення штатів, переходу на неповний робочий тиждень. Попри це, завдання минулого року з наповнення міського бюджету ми все-таки виконали.
— А загалом хотілося, щоб у році новому кожне село і містечко мали свій окремий бюджет, як це на нараді сільських і міських голів обіцяла Юлія Тимошенко, — продовжує Євгеній Олексійович. — Якщо державний бюджет формуватиметься знизу вгору, не доведеться випрошувати у столиці гроші, які місто заробляє і перераховує у державну скарбницю (Костопіль щороку відраховує до держбюджету 250—300 мільйонів гривень, а одержує лише 7—9 мільйонів. — Авт.). Вивчав досвід польських міст-побратимів з наповнення місцевих бюджетів — там відраховується до нього 30—40 відсотків від того, що виробили і заробили, а у нас — лише 4—5 відсотків. Ось і порівняйте їхні можливості зробити щось корисне для громади з нашими.
— І проте навіть в умовах кризи є у місті світлі моменти? — цікавлюсь.
— Є. Вдалося завершити кілька довгобудів, на що Кабмін виділив державні кошти. Відтак у більш ніж ста сімей костопільчан з’явилася реальна можливість отримати квартири в нових будинках. Цьогоріч, сподіваюся, буде здано ще одну 180-квартирну багатоповерхівку. У цьому знову ж таки розраховуємо на підтримку держави.
І ще один, на мою думку, світлий момент: у нашому місті стрімко розвивається малий та середній бізнес, і міська влада цьому всіляко сприяє. Адже 40 відсотків надходжень до міського бюджету — саме від нього. Багато костопільчан заробили гроші, працюючи за кордоном, і мають бажання вкласти їх у свій, хай і маленький, бізнес. Таким чином вирішують проблему із своїм працевлаштуванням і створюють робочі місця для інших, що дуже важливо в умовах кризи, коли промислові гіганти переживають певні труднощі. Я помітив, що підприємці ніби змагаються між собою у тому, щоб біля своїх офісів, магазинів якнайкраще облаштувати територію. Від цього стає затишнішим місто в цілому. Та й, піднявшись у бізнесі, багато хто з підприємців займається благодійністю, меценатством, чому я дуже радий, — каже костопільський міський голова.
Знаючи Євгенія Денисюка не перший рік, завжди відмічала про себе не лише його вміння господарювати, а й слухати і, що дуже важливо, чути людей, знаходити з ними спільну мову, із суперників робити союзників. Пригадалося: під час свого першого балотування на посаду міського голови Євгеній Денисюк мав до десятка суперників. Коли ж переміг на виборах, запропонував кільком колишнім кандидатам на міського голову стати його заступниками, давши таким чином і їм можливість показати, що вони здатні зробити для міста. Вдалося міському голові згуртувати і депутатський корпус для розв’язання загальноміських проблем, хоча сесії часто проходять у гострих дискусіях.
— Як на мене, наступні вибори до міських, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів потрібно проводити за мажоритарним принципом, — каже Євгеній Денисюк. — Адже у малих населених пунктах, де кожен на виду, люди виберуть гідних людей.
До речі, Євгенія Денисюка костопільчани обирають міським головою уже втретє. Адже знають його як господарника, який не боїться експериментувати, звичайно, добре подумавши і все зваживши перед цим. Скажімо, ще років із десять тому він одним із перших в області придбав імпортну техніку для ремонтів вулиць, які прийняв у дуже занедбаному стані — з ямами, вибоїнами. Сусіди-колеги спочатку спостерігали, що з того вийде, а потім і собі почали цю техніку «позичати», що, звичайно, дещо поповнило міський бюджет. Та й створення своєї будівельної бригади зекономило кошти і позбавило залежності від підрядників. Тепер відремонтувати вулиці чи тротуари у Костополі — не проблема. Тим паче що тут уже є свій приватний асфальтний завод. Та й досить подивитись на саме приміщення міської ради, охайну територію навколо нього, вулиці, будинки і стане зрозуміло, що в Костополі є господар.

Рівненська область.
На знімках: міський голова Костополя Євгеній Денисюк; приміщення Костопільської міської ради.

 

 


Фото автора.