На Дніпропетровщині створили обласну Асоціацію органів місцевого самоврядування, яку очолив голова обласної ради Юрій Вілкул. До координаційної ради ввійшло по два представника від кожного із 35 міст і районів та два — від обласної ради.
За словами Юрія Вілкула, більш як за три роки нинішнього скликання про реформування місцевого самоврядування говорили на всіх рівнях. Зокрема, Дніпропетровська облрада більше тридцяти разів пропонувала внести зміни до діючого законодавства. Адже, щоб якісно виконувати свої повноваження, крім матеріального забезпечення, органам влади на місцях потрібні ще й визначені законом права. На сьогодні чинне українське законодавство багато в чому не відповідає положенням Європейської хартії місцевого самоврядування, задекларованої нашою державою.
Голови сільських та селищних рад на установчій конференції говорили про наболіле: про ризики наступного бюджетного року, про обмеженість повноважень місцевих рад, про відсутність будь-яких механізмів розвитку територіальних громад, про недосконале вітчизняне законодавство. На їх переконання, поодинці у двері до центральної влади не достукатися, тому на асоціацію вони покладають великі надії.