Зміцнити організаційні можливості громадських організацій на рівні місцевих громад — таку мету поставили перед національним проектом «Спільний шлях у майбутнє» його організатори, зокрема — Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ). Цікаво, що реалізація проекту здійснюватиметься у партнерстві з будинками культури, що діють у сільській місцевості по всій Україні.
Як стверджує керівник інституту Лев Абрамов, діяльність громадських організацій та ініціативних груп у районах, невеликих населених пунктах часто є малоефективною та нерезультативною. Однією з причин проблеми є відсутність координації дій. А одним із варіантів її вирішення ініціатори проекту бачать розширення форм діяльності сільських будинків культури. Адже саме вони ще залишаються реальними центрами спілкування в громадах, організаторами найрізноманітніших заходів, що згруповують і активізують місцеве населення. Хоча більшість із них і змушена сьогодні просто виживати.
Інший бік презентованого проекту — спроба порятунку сільських закладів культури. Адже традиційні методи виявилися безперспективними. Прикладом цього є виконання прийнятої ще у 2005 році Верховною Радою України постанови «Про недопущення закриття соціально-культурних закладів у сільській місцевості». На жаль, виконання цієї постанови не було підкріплено відповідним бюджетним фінансуванням.
«Сьогодні в нас іще є шанс зробити заклади культури, що не опалюються, руйнуються і закриваються, потрібними громадянам, перетворивши їх на центри громадської активності. Більше того, така практика вже дає позитивні результати в Кіровоградській, Миколаївській та Дніпропетровській областях», — стверджує Лев Абрамов.
Організатори проекту планують також розробити рекомендації Міністерству культури та туризму України в частині адаптації до сучасних умов чинної нормативно-правової бази.