В області вишукують власні фінансові резерви для виплати зарплати бюджетникам у січні-лютому ц. р.
На 50 мільйонів гривень більше планового надійшло коштів до місцевих бюджетів Вінницької області за підсумками 2009 року. Перевиконання досягнуто за рахунок зростання базових платежів — податку на доходи фізичних осіб та плати за оренду землі. На жаль, скористатися власними коштами вінничани не змогли.
— В органах Держказначейства десь «заблукало» 62 мільйони гривень коштів місцевих бюджетів, які не надійшли до одержувачів, — повідомив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. За його словами, вперше за останні десять років в регіоні зіткнулися з проблемою, коли на рахунках є кошти, але скористатися ними не можна. Така ситуація призвела до виникнення кредиторської бюджетної заборгованості на зазначену вище суму — 62 мільйони гривень. Крім того, уточнив посадовець, область недоотримала чималу суму з державного бюджету планових субвенцій на 40 мільйонів гривень.
На Вінниччині 736 місцевих бюджетів, це найбільша кількість порівняно з іншими регіонами держави. З них приблизно 80—90 місцевих бюджетів, особливо на рівні сільських і селищних рад, не мають перехідних залишків коштів, а значить — жодних фінансових резервів для здійснення видатків за січень. Тому керівники таких територіальних громад звертаються до органів Державного казначейства з проханням надати короткострокову бюджетну позичку для здійснення поточних касових видатків. Чи працюватиме механізм надання таких позичок за умови, коли не прийнято державний бюджет?
— Нас запевняють, що буде, — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Валерій Коровій. — Час покаже, так це чи ні. Він стверджує, що видатки у січні 2010 порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 30 відсотків. Тому, за його словами, здійснювати фінансування за принципом 1/12 касових видатків не можна без додаткових узгоджень з регіонами. Незважаючи на фінансові складнощі, працівники бюджетних установ і організацій регіону вчасно отримають платню за січень і лютий ц. р., запевнив посадовець. Для цього область використає власні фінансові резерви, уточнив Валерій Коровій.
Вінницька область.