Загальновідомо, що географічний центр Європи розміщується в Закарпатті неподалік міста Рахова. Це засвідчує пам’ятна стела, встановлена ще у 1887 році, за часів Австро-Угорщини. А ось центр території України, визначений через століття, у 1988 році, довелося «переносити».

П’ятнадцять років жителі невеликого містечка Добровеличківка на Кіровоградщині з гордістю розповідали гостям, що вони мешкають у географічному центрі України. Про це повідомляла кожному подорожньому й 20-тонна гранітна брила, яку добровеличківчани поставили 1989 року в «найцентровішій» точці — Козацькій балці.
— На той час це було справді так, — каже голова правління Придніпровського відділення Міжнародної академії наук екології, безпеки людини і природи Костянтин Гончаревський. — Наприкінці XX століття було застосовано найпростіший метод картометрії. Географічний центр вирахували за чотирма точками в місці перетину середніх для України паралелі і меридіана. Згодом стало зрозуміло, що цей спосіб визначив лише геометричну середину, а не географічний центр території України.
Щоб уточнити координати центру з використанням найсучасніших технологічних досягнень, у червні 2002-го було проведено науково-практичну експедицію «Географічні центри України». Таку назву цей захід отримав недаремно. Чимало науковців, зацікавлених у визначенні «пупа» держави, пропонували свої варіанти і методики. Як результат, зафіксували щонайменше 10 географічних центрів. Експедиція тоді пройшла за маршрутом Київ—Добровеличківка—Кіровоград—Олександрія—Шпола—Ватутіне—Київ. Використовуючи найновіші картографічні дані, комп’ютерні технології та принцип інтегралів з урахуванням 8686 точок периметра сухопутної ділянки державного кордону України та берегової лінії по Чорному і Азовському морях, пошуковці визначили місцезнаходження центру на північній околиці міста Шпола, що на Черкащині.
— Наприкінці 2002 року, — продовжує Костянтин Гончаревський, — науковці подали уточнені результати своїх досліджень. Географічний центр змістився з передмістя Шполи на околицю села Мар’янівка Шполянського району. Влітку 2004-го просто в полі встановили репер, тобто провели демаркацію і закопали капсулу зі спеціальною передавальною апаратурою. Тепер космічні мандрівники, супутники орієнтуються, за потреби,  на центр України в Мар’янівці.
Крім того, зазначали учасники експедиції, Мар’янівка є також центром ваги України. Якщо вирізати карту України і проткнути її голкою на місці, де позначено Мар’янівку, — карта стоятиме паралельно землі і не перехилятиметься в жодний бік.
— Ураховуючи те, що географічний центр виконує низку важливих функцій державного значення і є одним із символів України, — ділиться заступник голови Шполянської райдержадміністрації Тетяна Браганець, — Мар’янівку включено до обласного історико-туристичного маршруту «Золота підкова Черкащини». Ми плануємо залучити до облаштування пам’ятного місця зацікавлених підприємців і меценатів. У наших задумах — будівництво у цьому мальовничому селі тематичного комплексу «Географічний центр України». А сьогодні ми працюємо над відведенням ділянки землі для цієї мети.
Свої пропозиції щодо створення пізнавальної та туристичної інфраструктури надіслали шполянам художники, скульптори, майстри ландшафтного дизайну. Обізвалися й земляки з-за кордону. Так, академік архітектури із Санкт-Петербурга, активіст тамтешньої української громади Михайло Жигло розробив концепцію монументального ансамблю «Географічний центр України». «Родзинкою» цього витвору має стати павільйон макета рельєфної карти України із символічним позначенням її географічного центру. Павільйон оточать 25 тополь — за кількістю областей України. Від нього йтиме мережа променів-шляхів, чітко спрямованих за сторонами світу. Між шляхами пропонується показати найважливіші сторінки розвитку України: Трипілля, Скіфію, Київську Русь, Козацьку державу...
— Звичайно, силами району чи навіть області, — зауважує Тетяна Браганець, — такий проект здійснити важко. Однак ми звертатимемося до політиків-державників, всіляко пропагуватимемо наші ідеї, шукатимемо таких, як самі, ентузіастів і, я вірю, географічний центр України стане одним із найпривабливіших історико-культурологічних і туристичних об’єктів у нашій країні.

Черкаська область.