Кожен регіон України має свою фірмову страву. У межиріччі Прип’яті і Стоходу вас обов’язково почастують домашньою сиров’яленою ковбасою і каврухом.
Холодильників у наших прадідів не було, а поїсти смачненького завжди хотілося. Тож вони винайшли спосіб, як тривалий час (кілька місяців, а то й півроку) зберігати ковбаси і м’ясо. Бо на косовиці чи жнивах одним кислим молоком і хлібом ситий не будеш. А кабанчиків били зазвичай на Різдво Христове.
У радянські часи, коли сиров’ялені ковбаси продавалися лише в «Єлисеєвському» гастрономі і вважалися неабияким делікатесом, ними запросто закушували житнівку дядьки в поліських селах Волині. Уперше її я теж спробував у старовинному містечку Любешові. Господар, частуючи мене, відламував від кільця великі шматки, примовляючи, що це ковбаса з-під стріхи. Ароматні її шматочки аж танули в роті, довго зберігаючи незнаний досі смак.
Тепер сиров’ялені ковбаси продаються в усіх супермаркетах. Але таких, як роблять на півночі Волині, там ви навряд чи купите. Тож коли на ярмарку «ВолиньАгро-2009» Любешівський хлібокомбінат запрошував відвідувачів продегустувати свою домашню ковбасу, то всі одразу запитували в директора Раїси Вавдіюк: «А де ж таку смакоту можна купити?».
— Ми сиров’ялену ковбасу не виготовляємо, але наша копчена домашня робиться майже за такою само технологією, — охоче ділиться любешівськими секретами Раїса Вавдіюк. — Спочатку ріжемо свинину на дрібні шматочки, солимо, додаємо спеції, лавровий листок і залишаємо на добу, щоб начинка дозрівала. Коптимо ковбаси лише дровами: вільхою, очищеною від кори березою, осикою. Вони дають приємні колір і запах. Дуже важливо, що використовуємо м’ясо, закуплене в господарів, які під час відгодівлі свиней не використовують преміксів. Таке м’ясо м’якше, має приємний смак. Сиров’ялені ковбаси виготовляють у схожий спосіб, лише процес коптіння замінено тривалим визріванням. Кільця з ковбасою підвішують на горищі біля комина і десь через місяць делікатес готовий. Такої ковбаси, як роблять у нашому краї, в магазині не купиш. Так само виготовляється і каврух. Ретельно вичищений і вимитий свинячий шлунок тісно набивають маринованим м’ясом, потім підвішують на горищі, а в кого є піч, можна і над нею. Процес дозрівання кавруха триваліший. Найсмачніший виходить той, який провисів на горищі кілька місяців. Тоді нарізайте шматочками і подавайте до столу. Але, куштуючи, будьте обережні, бо можна ненароком язика проковтнути, така це смакота. Косарі, наприклад, вживали каврух, виготовлений ще в грудні-січні.
Любешівський хлібокомбінат, окрім своєї основної продукції, від якої отримав і назву, виготовляє також кондитерські вироби, тістечка, торти, квас, традиційні для України солодкі води, оцет. Та найбільшу популярність мають усе-таки ковбаси і копченості. Багато мешканців району, відзначаючи ювілеї, хрестини, весілля вдома, ріжуть свиней і відвозять м’ясо і сало на комбінат, щоб їм там зробили першокласні закуски. Підприємство має три фірмові магазини: два в райцентрі, а третій у прикордонному з Білоруссю селі Дольську.
Про ще один любешівський делікатес, бульбовники, напередодні нового року розповів мені голова райдержадміністрації Василь Корець. Набір складників простий, тож можна спробувати. Отже, відварюється квасоля, пропускається через м’ясорубку, солиться, за бажання додаються спеції. Натирається картопля як на деруни. Щоб картопляна маса краще трималася купи, до неї додається трохи борошна. Потім квасолева маса формуються у вигляді котлеток або шариків, обвалюється в натертій картоплі й обсмажується на пательні. Можна запекти в печі чи духовці. Отримані бульбовники складаються в керамічний посуд і приправляються щойно підсмаженим салом із цибулею. За бажання можна додати й подрібнений часник.
Не можу не згадати ще про одну смакоту, якою вас пригостять в межиріччі Стоходу і Прип’яті, — житнівку. Женуть її із жита вищого ґатунку. В умілих руках вона зберігає навіть запах свіжого хліба. Ще одне достоїнство цього міцного напою: після помірного вживання ніколи не болить голова.
Узагалі наш лісовий і озерний край славиться вправними господинями, які навіть із звичайної картоплі запропонують вам десятки страв. Навіть голубці. Сам їв і вам бажаю скуштувати в новому році.

Любешів
Волинської області.