Таке переконання висловив учора під час підсумкової прес-конференції Президент Віктор Ющенко. Серед основних аргументів він назвав те, що близько 13 положень закону про вибори глави держави Конституційний Суд визнав такими, що повністю або частково не відповідають Основному Закону. Однак донині ці моменти не враховано, наголосив керманич країни. Відтак він бачить суттєві проблеми у правовому полі проведення народного волевиявлення. Зокрема, вони стосуються формування комісій, списку виборців, голосування вдома. Віктор Ющенко закликав парламентську більшість та опозиційну Партію регіонів об’єднатися довкола цього питання і внести необхідні зміни.
Глава держави звернув увагу на те, що цьогорічні вибори мають істотні проблеми з фінансуванням. Такого ще не було, щоб за кілька днів до проведення вибори не були профінансовані навіть наполовину, сказав він.
Спілкуючись із журналістами, Президент особливу роль у проведенні чесного та прозорого народного волевиявлення поклав саме на представників мас-медіа. Саме ЗМІ та міжнародні спостерігачі, на думку Віктора Ющенка, можуть забезпечити неупередженість виборчого процесу.
Президент також звернувся до очільників місцевих органів внутрішніх справ, наголошуючи, що вони присягали не керівництву свого відомства, а народові України. Він повідомив, що тісно співпрацює з головами ОДА, міністерствами, відомствами, СБУ для того, щоб вибори пройшли об’єктивно і законно.
Окремо Президент зупинився на питанні проведення конституційної реформи. На шляху її реалізації необхідне всенародне обговорення, наголосив Віктор Ющенко. Стосовно власного проекту Основного Закону він повідомив, що після обговорення до документа надійшло більш як вісім тисяч пропозицій. Тепер секретаріат Президента має опрацювати їх і внести на розгляд парламенту документ із уже врахованими результатами всенародного обговорення. «Якщо протягом ста днів після подання до Верховної Ради ці зміни парламентом не будуть розглянуті і процедурно прийняті та направлені до Конституційного Суду, я ініціюватиму проведення всенародного референдуму з прийняття національної Конституції та розпуску парламенту», — сказав Віктор Ющенко.
Цьогорічну президентську кампанію чинний глава держави назвав «змаганням двох систем цінностей — проросійської і проєвропейської». Для того, щоб дотримуватися європейського курсу, на думку Президента, нам потрібен «український прем’єр, який творитиме реформи з ранку до вечора». Тож Віктор Ющенко закликав усі демократичні сили консолідуватися.