Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки».
На засіданні зазначалось, що проект розроблено з метою перегляду пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та підвищення ефективності їх бюджетного фінансування.
Законопроектом передбачається викладення в новій редакції норми щодо визначення нових пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки до 2017 року, а також перегляд механізму їх реалізації.
У разі прийняття змін документ забезпечить правові, організаційні та фінансові засади системи.
Народні депутати поділяють думку авторів проекту: він посилить інноваційний вплив фундаментальної та прикладної науки на розвиток економіки, стане основою підвищення рівня наукоємності внутрішнього валового продукту, збільшення темпів та обсягів впровадження новітніх наукових розробок.


* * *


Комітет рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект постанови про присудження премії Верховної Ради найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2009 рік.
Пропонується виплатити по 20 тисяч гривень кожному з 20 претендентів.
Члени комітету також розглянули проект постанови про призначення у 2010 році іменних стипендій Верховної Ради для найталановитіших молодих вчених і рекомендував парламенту прийняти його за основу та в цілому.
Відповідно до проекту постанови вноситься 17 кандидатур молодих вчених на призначення у 2010 році стипендій у розмірі дві тисячі гривень щомісяця.