У дільничних виборчих комісіях Донецької області триває постійна ротація кадрів, і в деяких випадках ситуація виходить з-під контролю. Про це заявив голова обласного відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко. На його думку, в деяких комісіях у день голосування може не бути кворуму, і це стане проблемою для окружних виборчих комісій. Експерти кажуть, що багато хто із членів комісій, які представляли того чи іншого кандидата, не погодилися із розмірами матеріального «мотивування» (чи з його відсутністю) і самостійно написали заяви про вихід зі складу комісій. Інші не витримали пенсональної відповідальності за прийняття рішень.
За спостереженням Комітету виборців України, значна частина виборчих комісій в області контролюється з одного координаційного центру. Зафіксовано випадки, коли переважну більшість членів комісії становлять працівники однієї бюджетної організації, одного промислового підприємства чи цеху. «Члени комісій уже вивчили прізвище кандидата, якого вони представляють, але ще плутаються у відповідях на запитання, як вони туди потрапили. Більшість каже, що їх туди розподілив виконком», — пояснює Сергій Ткаченко. Під час навчання членів комісій, що його проводила обласна організація КВУ, стався курйоз: кілька учасників тренінгу переконували організаторів, що представляють кандидата... Євтушенка.
Усього в області створено 2511 звичайних та спеціальних виборчих дільниць, повідомляє наш власний кореспондент в Донецькій області Ліна КУЩ.
За зовнішньою ідилією — непримиренна боротьба
Запорізька область готова до президентських виборів. Про це заявив на брифінгу голова облдержадміністрації Олександр Старух. Він повідомив, що нині завершується робота з остаточного уточнення списків виборців, усуваються виявлені помилки та неточності. І хоча чинне законодавство дозволяє вносити зміни в списки безпосередньо в день голосування, закликав запоріжців не відкладати це питання на останню хвилину і відповідально поставитися до свого громадянського обов’язку.
По-іншому налаштовані передвиборні штаби, що за всіма правилами оперативного мистецтва відстежують дії суперників і намагаються піднести їм «сюрприз». Зокрема, в ніч на 20 грудня невідомий укинув пляшку з запальною рідиною в приміщення штабу Партії регіонів у Шевченківському районі Запоріжжя, викликавши там пожежу. Таку інформацію оприлюднила днями прес-служба обласної організації ПР, звинувативши в системному порушенні чинного законодавства бютівців. Але й самі правоохоронці не дрімають. За результатами дослідчої перевірки порушено кримінальну справу проти агітаторки однієї з політичних партій, котра купувала голоси виборців за... 20 гривень, повідомляє наш власний кореспондент у Запорізькій області Микола Манько.
«Нас знову нема в списках»
— На минулих виборах Президента України в 2004 році ніхто з моєї сім’ї не зміг проголосувати, і тепер ситуація повторюється знову, — каже вінничанин Михайло Піддубний. — Такі порядки на нашій виборчій дільниці № 70, що міститься у Вінницькій загальноосвітній школі № 17.
— Тепер запрошення на вибори отримали тільки я і син, — продовжує розповідь чоловік. — Дружини й невістки знов нема у списках. Вони написали заяви, щоб їхні прізвища внесли. Відтоді минуло десять днів, але ситуація не змінилася. Коли я вдруге прийшов на дільницю, взагалі відмовилися показати списки. Чи є в них прізвища дружини й невістки, дізнаємося тільки в день виборів.
— Протягом місяця ми отримали 12 тисяч телефонних дзвінків від виборців з наріканням на те, що їхні прізвища відсутні у списках, — повідомили у Комітеті виборців України. — Допомагаємо виборцям у вирішенні їхніх законних прав, хоча робити це мали б представники влади, тоді не було б таких непорозумінь.
КВУ радить виборцям раніше приходити на дільниці, щоб був час у разі необхідності звернутися до суду з приводу порушення їхніх виборчих прав, повідомляє наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор Скрипник.