Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) презентував у Рівному і Житомирі нові аудіодиски «Слуханка для української малечі» — спільне видання заснованого ним фонду «Справедлива країна» та Національної радіокомпанії України.
У комплекті їх два: на першому вміщено двадцять найвідоміших українських казок та казок народів світу, на другому — музичне зібрання з дитячих танцювальних і купальських пісень, веснянок, колядок, щедрівок, колискових, а також закличок, лічилок та ігор для малечі у виконанні найкращих дитячих колективів, відомих українських артистів.
За словами ініціатора проекту Миколи Томенка, ця унікальна добірка передусім повинна зацікавити вихователів дитячих садків та батьків.
— Не секрет, що наймолодші українці, майбутнє нашої країни, за нинішніх інформаційних умов зазнають чи не найбільшої дискримінації. Адже в сучасних електронних медіа важко знайти справді високохудожні україномовні твори для дошкільнят. І багатющі, створювані впродовж більш ніж півстоліття фонди Українського радіо тут єдиний виняток і — невичерпне джерело, — прокоментував у Рівному ідею створення «Слуханки» Микола Томенко.
А у Житомирі заступник Голови Верховної Ради України зазначив: коли почав вивчати, що в нас є для дітей до семи років, змушений був констатувати — майже нічого. Про малюків майже забули електронні ЗМІ, не беруться за видання високохудожніх україномовних творів на сучасних носіях звуку комерційні структури, не до дітей і шоу-бізнесу та музичній індустрії — грошей на цьому не заробиш. Тому при підготовці видання стали виходити з того, що є. У фондах Національної радіокомпанії — багатюща колекція записів. До аудіозбірника увійшло краще з того, що було створено в 60—80-ті роки минулого століття.
Олексій КАВУН, Олександра ЮРКОВА.
Фото Олексія КАВУНА.