У Дніпропетровську — довгождана прем’єра. Режисер Сергій Чулков показав виставу «Діоген» за п’єсою Рацера і Константинова. За визначенням режисера, це — «цілком можливо, комедія». Прем’єру показано в кінці листопада на сцені Дніпропетровського українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Як для мільйонного міста, подія минула тихо, без аншлагу. На щастя, це не завадило акторам створити на сцені атмосферу Стародавньої Греції і перенести нас туди.
Тож по той бік рампи ми бачимо ліхтар, котрий ще «вистрелить» у фіналі. На сцені також — собача будка й дерев’яна діжка, в якій оселився наш головний герой — філософ Діоген. Він — батько, зять та чоловік прекрасних жінок, котрі дбають про його побут. А простіше кажучи, шукають, чим прогодувати себе й філософа. Народна артистка України Лідія Кушкова, виконуючи роль Дориди, тещі Діогена, дуже влучно, з притаманним актрисі гумором, підкреслює конфлікт між духовним та буденним, докоряючи дочці «філософським зятем». А Діоген зі своєї діжки доводить тещі та дружині, що вони не господарі речей, а їхні раби. Й що багатий не той, хто має скарби, а той, хто може свідомо від них відмовитись. Бо, задовольняючись малим, людина здобуває все!
Чия тут правда — вирішувати глядачам... Народний артист України Михайло Чернявський, виконавець ролі філософа Діогена, безперечно, зумів достукатись своїми глибокими монологами до кожного глядацького серця.
Цікаві й напрочуд актуальні ролі вийшли у Володимира Бережницького, котрий зіграв роль Антіоха-крамаря, та в народного артиста України Григорія Маслюка, виконавця ролі архонта Синопа. Ці персонажі брали участь у передвиборних перегонах. Задля підвищення рейтингу серед народу кандидати сідають поруч із Діогеном у такі самі діжки й проголошують себе послідовниками його мудрої філософії! При цьому актори імпровізують, додають до своїх реплік ще й тексти передвиборної агітації відомих усім нам кандидатів у президенти. Тож виходить досить смішно...
І ось настає час ліхтаря. Він — як символ надії в те, що Діоген все-таки знайде не людину, котра відкриє йому істину, а істину в людині... Вистава справді якщо й не відкриває нам істину, то змушує подумати над сенсом власного життя.
І все було б добре, якби не прекрасний балет театру під керівництвом В’ячеслава Івлюшкіна. Ну вже занадто «хореографічно» танцювали, не відчуваючи загального темпоритму та атмосфери вистави. Окремі блискучі балетні номери пронизували виставу, гальмуючи її, а не додаючи динаміки. Прикро, але саме балет і завадив у фіналі відчути оте духовне очищення, заради якого ми, власне, і йдемо до театру.

Дніпропетровськ.
На знімку: народний артист України Михайло Чернявський — Діоген, заслужена артистка України Ірина Медяник — гетера.