«До волі» — так зветься книга Степана Клочурака, президента Гуцульської республіки, яка 1919 року проголосила злуку з Українською Народною Республікою. Уперше в Україні це видання побачило світ тільки тепер, в Ужгороді, де його й презентували дійсний зарубіжний член НАН України, професор-україніст із сусідньої Словаччини Микола Мушинка і народний депутат України Геннадій Москаль.
Сам Степан Клочурак (1895—1980) родом з Рахівщини, село Чорна Тиса. За словами одного з яскравих діячів Карпатської України Вікентія Шандора, він належить «до першої генерації нашого народу, якому доля призначила відразу після Першої світової війни тяжкі й відповідальні всенародні завдання, а саме — відроджувати національну свідомість в народі та знаходити правильні шляхи для його подальшого... розвитку». 1919 року, коли на теренах нинішнього Рахівського району було проголошено Гуцульську республіку, Степан Клочурак стає її президентом. Потім, у часи Карпатської України (1938—1939) — міністром народної оборони. 1945 року схоплений у Празі радянською контррозвідкою СМЕРШ разом з президентом Карпатської України Августином Волошиним. Дванадцять літ відбув у сибірських таборах, потім, уже за хрущовської відлиги, йому дозволили повернутися в Прагу до сім’ї. Згодом, через десятиліття, Микола Мушинка переконав Клочурака написати книгу спогадів, що побачила світ 1978 року в Нью-Йорку під назвою «До волі».
До ужгородського перевидання твору академік Микола Мушинка написав передмову, а Геннадій Москаль профінансував друк видання, частина тиражу якого буде надіслана бібліотекам Закарпаття, нащадкам і землякам Степана Клочурака. Планується, що в поточному році в селищі Ясіня Рахівського району буде відкрито пам’ятник президентові Гуцульської республіки, що увіковічило б пам’ять про цю неординарну історичну постать.

Ужгород.