Випробування бюджетом

Нині Кабінет Міністрів відверто саботує бюджетний процес, заявив на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів Михайло Папієв. На думку парламентарія, уряд планує зберегти ручне управління державними коштами і не виконувати закон про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.
Сьогодні кожен пенсіонер недоотримує від 150 до 300 грн. «Урядовці розказують, що не можуть виплачувати пенсії у розмірах, встановлених законом, у зв’язку з неприйняттям закону про державний бюджет на 2010 рік. Це неправда. Тому що бюджет Пенсійного фонду є автономним і абсолютно не пов’язаний з державним бюджетом України», — зазначив Михайло Папієв. Він розповів, що нині майже 15 мільйонів громадян не отримують соціальні допомоги, пенсії та зарплати в розмірах, передбачених законом.
У свою чергу народний депутат Ксенія Ляпіна зазначила, що такого в світі ще не було, щоб уряд недоплачував пенсії і водночас звітував про великі досягнення. «Ми йдемо до серйозного випробування. Тому що фактично збільшується державний борг, зменшуються золотовалютні резерви, немає закону про державний бюджет. Тобто уряд в ручному режимі розподіляє ті кошти, які має», — переконана вона. На думку народного депутата, в березні країна постане перед серйозною проблемою виходу з глибокої кризи.
Сергій МЕЛЬНИК.
Третина з нас — за межею бідності
Кількість українських громадян, які опинилися за межею бідності, збільшилася до 35%. Про це на прес-конференції заявив народний депутат від Партії регіонів Микола Азаров.
«Реальні доходи громадян зменшилися минулого року на 12%, за офіційними даними. А реальні цифри ще більші — 35%», — наголосив він. Водночас депутат додав, що рівень інфляції за підсумками 2009 року становив 12,3 відсотка.
«Зовсім недавно золотовалютні резерви становили 38 млрд. доларів. За рік вони зменшилися до 12 млрд. доларів», — зауважив М. Азаров. «І тому, коли хтось каже, що курс має бути 6 гривень за долар, це те саме, що сказати, що я полечу на Місяць», — підсумував він.
Останні два роки, переконаний парламентарій, були провальними за статистичними показниками. Так, падіння ВВП становило 14 відсотків. Практично зупинилося будівництво. Крім того, за словами Миколи Азарова, провалено державний і місцеві бюджети.
Для стабілізації ситуації в економіці, за його словами, треба, зокрема, навести лад у використанні державних ресурсів і підтримувати ті галузі, які працюють на експорт.