Обласна рада вимагатиме покарати чиновників,які готували рішення про передачу угідь підприємству Віктора Лозінського

Працівники Генеральної прокуратури України виявили грубі порушення під час передачі в користування ТОВ «Мисливське господарство «Голованівське», що в Голованівському районі на Кіровоградщині, 26,4 тис. гектарів мисливських угідь. До господарського суду м. Києва подано позов про визнання незаконним та скасування відповідного рішення Кіровоградської обласної ради і договору з товариством про умови ведення мисливського господарства.
За словами голови обласної ради Миколи Сухомлина, у разі, якщо суд за протестом Генеральної прокуратури на зазначене рішення ради буде програний, обласна рада вимагатиме притягнення до відповідальності посадовців обласної державної адміністрації й обласного управління лісового та мисливського господарства, які готували проект рішення про передачу товариству мисливських угідь.
Засідання суду має відбутися 14 січня у Києві. На думку Миколи Сухомлина, воно може стати останнім у справі.
Нагадаємо, раніше обласна рада відхилила протест прокурора області на п. 2 свого рішення від 21 березня 2008 року № 424 «Про надання мисливських угідь у користування ТОВ «Мисливське господарство «Голованівське».
Загалом прецедент щодо переданих в оренду мисливських угідь виник після того, як у сутичці за участі народного депутата Віктора Лозінського загинув мешканець Кіровоградщини Валерій Олійник.
Вл. інф.
Запорізьку ОДА визнано якісною
Новий рік для Запорізької облдержадміністрації розпочався з приємної події — вручення сертифікату відповідності системи управління якістю стандарту ІSO 9001:2009. Цей стандарт є абсолютно універсальним і з успіхом використовується в різних галузях економіки та сферах діяльності, в тому числі в органах влади.
За словами голови ОДА Олександра Старуха, в Україні цей процес розпочався з місцевого самоврядування саме в Запорізькій області, а першим органом публічної влади, який впровадив та сертифікував систему управління якістю в 2003 році, був Бердянський міськвиконком. Щодо облдержадміністрації, то в систему управління якістю включено 18 послуг і 6 груп споживачів, яким ці послуги надаються. За типом їх можна поділити на організаційні, документообіг, кадрові, юридичні, контрольні та технічні. Поки що ці послуги надаватимуть 9 відділів і секторів апарату, котрі налічують 73 працівники, що становить більше 70 відсотків від штатної чисельності.
На сьогодні в Україні впровадили в своїх апаратах та сертифікували системи управління якістю 10 обласних державних адміністрацій.
Микола МАНЬКО.
Запорізька область.
Бій за землі Ялтинського заповідника розпочався
Кримський республіканський комітет лісового та мисливського господарства виступає проти передачі Ялтинського заповідника в підпорядкування Міністерству охорони навколишнього середовища України.
Про це йшлося на засіданні колегії Рескомлісу Криму. Згідно з указом Президента України Державний комітет лісового господарства держави у жовтні погодив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення управління закладами природно-заповідного фонду України», яким передбачається передача шести природних заповідників (включаючи Ялтинський) та трьох національних природних парків у підпорядкування Мінприроди України.
Кримські працівники лісу переконані, що Ялтинський заповідник недоцільно передавати в інше природоохоронне відомство, про що заявив на засіданні колегії голова Рескомлісу Криму Ігор Кацай. Директор Ялтинського заповідника Володимир Капітонов підкреслив, що це може нашкодити оперативній роботі з профілактики виникнення пожеж та їх гасіння.
Кримські політичні оглядачі таке небажання кримської влади передавати Ялтинський заповідник до Міністерства охорони навколишнього середовища трактують земельною проблемою на півострові. Адже заповідник — це 14,5 тисячі гектарів надзвичайно цінної землі Південного узбережжя Криму. А роздерибанити найкращі гектари на місцевому рівні значно легше, ніж узгоджуючи з Києвом. Тому центральна влада у такий спосіб вирішила захистити найцінніші землі півострова.
Георгій ВЕРВЕС.
Крим.
Львівська та Донецька облради разом готуватимуться до Євро-2012
Напередодні Нового року вони підписали меморандум про спільні дії у 2010 році. Депутати обласних рад Львівщини та Донеччини планують коригувати свої дії у сфері змін законодавства про місцеве самоврядування, Бюджетного кодексу, підготовки до Євро-2012. В планах — і наміри об’єднатися у відстоюванні своїх прав. Як відомо, у Львові 25 червня 2009 року було підписано Угоду про регіональний розвиток Львівської області, яку з одного боку підписала Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, а з другого — керівництво Львівщини. Угода передбачає фінансування протягом п’яти років у розмірі чотирьох мільярдів гривень і має стати основою для формування бюджету області до 2012 року. Очікується, що з реалізацією угоди Львівщина зможе розв’язати багато проблемних питань, які через відсутність фінансування роками не вирішувалися. Подібну угоду має і Донецька область.
Як зазначено в меморандумі, Львівська й Донецька облради прийняли рішення в січні 2010 року проаналізувати рівень виконання угоди та в разі її виконання з боку держави менш як на 50 відсотків звернутися до суду. Голова Львівської облради Мирослав Сенник у своєму коментарі підкреслив: «На 80 відсотків угода виконується щодо місцевого бюджету. Щодо державного бюджету рівень її виконання дуже низький. А в Угоді про регіональний розвиток Львівської області вказано: якщо якась зі сторін не виконує зобов’язань, то має бути коригування цифр або ж вирішення питання в суді». За його словами, на сьогодні угода з боку держави не фінансується за всіма напрямами. Профінансовано лише водопостачання.
Ірина ЄГОРОВА.
Львів.