Від 2008 року Володимир Литвин як Голова Верховної Ради провів більше тисячі зустрічей із мешканцями усіх регіонів України, побував у 553 районах, понад 300 містах, у кожному сьомому селі. Особисто до глави парламенту зверталися з проханнями, скаргами, пропозиціями, зауваженнями сім тисяч людей. І 70 відсотків звернень знайшли позитивне вирішення проблем. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на міжрегіональній прес-конференції для представників всеукраїнських та регіональних ЗМІ. 
Під час прес-конференції В. Литвин відповів на запитання не лише журналістів, а й звичайних людей, котрі телефонували з різних куточків України. Керівник парламенту зауважив, що численні зустрічі з людьми дали йому змогу зорієнтуватися у розмаїтті проблем, які турбують рядових українців, і визначити завдання, які належить реалізувати. Зустрічі з мешканцями різних регіонів України, наголосив глава парламенту, дозволили йому ще раз переконатися у тому, що не будівництво держави, а саме людина, її права і обов’язки, можливість самореалізації, безпека мають бути в центрі нашого життя. «І концентрація державної політики на цьому напрямі дасть змогу мати потужну державу», — сказав В. Литвин.
Характеризуючи основні завдання для української влади та політикуму Голова Верховної Ради відзначив, що треба відмовитися від теорії та практики дешевої робочої сили. А прийняти закон про частку заробітної плати у собівартості продукції, що приведе до збільшення зарплат, а відтак до зростання купівельної спроможності наших громадян і розвитку внутрішнього ринку. Володимир Литвин ще раз наголосив на недопустимості продажу земель сільськогосподарського призначення: «Землю, душу і пам’ять батьків ніхто не дозволить продавати». На його думку, нинішні президентські вибори — це «боротьба за останній ресурс, за землю». Тож люди, наголосив В. Литвин, мають визначитися, чи земля залишиться у тих, хто споконвіку на ній працював, чи землю заберуть ті, хто вже скупив усе, що можливо.
Однією з небезпек внутрішнього життя держави керівник парламенту назвав те, що українська влада діє не в конституційному полі, а на підставі домовленостей, які переходять у змови. «І на підставі цих домовленостей і змов відбувається розподіл сфер впливу, а, по суті, відбувається процес приватизації влади», — зазначив В. Литвин. Він назвав недопустимим реалізацію намірів деяких українських політиків про чергове переписування Конституції під політичний момент, під політичні настрої, під певну розстановку політичних сил. «Необхідне суворе дотримання Конституції і законів, — переконаний глава парламенту. — Разом з тим потрібно прийняти закон про Президента України, щоб було конкретно виписано механізми реалізації президентських повноважень, які визначені Конституцією України». За словами В. Литвина, Президент України має бути в центрі державного управління і суспільних відносин. Якщо уявити революційний винахід людства — колесо, то Президент має складати серцевину колеса, а спиці — це інститути влади, політичні партії, які повинні забезпечити рух у правильному напрямку.
Людей, котрі телефонували під час прес-конференції Голови Верховної Ради, як і під час зустрічей в регіонах, турбували насамперед злободенні питання, які стосуються особистого життя громадян, — зростання цін, низький рівень зарплат і пенсій, жалюгіднй стан медицини, соціального захисту, недоступність вищої освіти, кредитів на житло тощо. Володимир Литвин відповів, що розуміє, чому людей ці питання турбують більше, ніж політичний устрій та вибори. Водночас не бракувало і загальних питань. Зокрема, жителька Вінниці запитала, яке, на погляд глави парламенту , місце України в глобальній політиці. Володимир Литвини зауважив: «Місце України в Україні. Наша держава має зосередитися на собі, на своєму внутрішньому облаштуванні, і це визначить вектор зовнішньої політики». Глава парламенту також відзначив, що жодна країна світу не проводить одновекторну політику, а зміцнює відносини з різними державами. Тоді як Україні нав’язують один вектор. За словами В. Литвина, у нинішньому глобалізованому світі Україна не повинна потрапити у сфери впливу інших держав. І якщо Україна не може бути глобальним гравцем, то вона має принаймні утвердитися як регіональний лідер. А для цього, вважає Голова Верховної Ради, ми повинні діяти за принципом національних інтересів — економічних і політичних, мати нормальні прогнозовані відносини з Росією та іншими державами.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.