Попереджають про масові фальсифікації

Кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк заявляє, що судитиметься по кожній виборчій дільниці, де буде виявлено порушення на виборах. Про це, як повідомила прес-служба кандидата, він заявив у Дніпропетровську.
За словами А. Яценюка, фальсифікації виборів уже почалися. І основний удар робиться на села. «У нас 33 тисячі сіл. Нереально в ці села завезти міжнародних спостерігачів. Більше того, не уявляється навіть реальним для більшості з кандидатів мати спостерігачів і членів комісій по всіх виборчих комісіях. Тому фальсифікація розрахована передусім на бідне населення, якого в нас 90 відсотків».
Політик підкреслив, що підкуп виборців здійснюється навіть у столиці. Приміром, там роздають «подарунки» від Партії регіонів і БЮТ. «І це в місті Києві! Ви уявіть собі, що відбувається у глибинці?!» — зазначив він. Водночас А. Яценюк зауважив, що по кожній дільниці, де будуть порушення, він звертатиметься до суду. «Я, звичайно, розумію, що адміністративний і фінансовий ресурси в руках Тимошенко і Януковича, але нічого, будемо «воювати», — констатував кандидат. 
Пильнуватимуть бюлетені
Працівники органів внутрішніх справ Львівської області цілодобово охоронятимуть сім територіальних виборчих комісій області, куди вже надійшли виборчі бюлетені. Нині визначаються сили, які охоронятимуть бюлетені і забезпечуватимуть громадський порядок під час голосування.
За попередніми даними, для охорони бюлетенів безпосередньо на місцях голосування буде задіяно понад дві тисячі працівників міліції. Тим часом особовий склад органів внутрішніх сил області переведено на посилений варіант несення служби, повідомляє наш власний кореспондент Ірина ЄГОРОВА.
Громадська організація відкрила «гарячу лінію»
Про порушення під час передвиборної президентської кампанії і власне виборів мешканці Тернопільщини відтепер можуть повідомити за номером 40-01-07. Цілодобову «гарячу лінію» відкрила громадська мережа «ОПОРА».
Спостерігачі від цієї організації вже вказують на численні порушення під час передвиборної кампанії. За словами Ігоря Сцібайла, на будинку однієї з райдержадміністрацій висить плакат з портретом одного з кандидатів у Президенти. Від імені іншого кандидата роздають медичне обладнання і земельні акти разом з агітаційними матеріалами. Ще один претендент на президентське крісло навіть Різдво намагався використати з агітаційною метою.
Чимало дільниць у селах не опалюється, до деяких важко дістатися через погані дороги. Через недостатнє забезпечення канцелярськими товарами члени однієї з окружних комісій були вимушені озброїтися «фірмовими» ручками від одного з кандидатів, а папером — від іншого.
Крім того, за словами спостерігачів, надходить багато повідомлень про підкуп виборців. Тариф — від 80 до 150 гривень, але зафіксувати такі факти важко. На думку незалежного експерта Ярослава Чорнозуба, адмінресурс почали використовувати активніше, а суспільство стало терпимішим до порушень виборчого законодавства, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.