У Надії Миколаївни Ващенко кожна копійка на рахунку. Адже без чоловіка ростить двох дітей, наймає помешкання у Чернігові. Зрозуміло, вона не могла не звабитися вигідною для неї пропозицією, опублікованою у місцевій газеті. Місячна плата за орендовану квартиру становила 350 гривень. Сума для неї хоч і значна, але все ж була посильна. Адже мінімальні ціни в Чернігові на орендоване житло — 700—1000 гривень.
А тут, хоч будинок і без зручностей, та все ж у ньому можна жити. Єдиний нюанс не дуже влаштовував. Господарі жадали плату за два роки наперед. Але вона домовилася дати спочатку 4200 гривень, а потім через три місяці зібрати іншу суму.
Грошей навіть на перший внесок у жінки не було. Але їй допоміг керівник приватного підприємства, на якого вона працює на «Хитрому» ринку. Уже вселившись з дітьми в помешкання, Надія зрозуміла, що, очевидно, стала заручником якоїсь афери. Будинок був відключений від газу за великі борги. «Протягом місяця господар обіцяв привезти плиту та підключити газ, — написала Н. Ващенко в газету. — Потім перестав узагалі відповідати на мої дзвінки. З його номера почала відповідати жінка на ім’я Емма. Спочатку вона обіцяла мені все зробити, а потім почала погрожувати виселенням і вимагати гроші за другий рік проживання — 4200 гривень — з метою погасити борг за газ. Одночасно вона дала об’яву в газету про здавання цього житла в оренду іншим людям».
Я купив свіжу газету, і справді там фігурувало оголошення: «Сдаю... часть дома на длительный срок. Оплата за 2 года вперед. Оплата в месяц 350 гривен. Тел...»).
Телефоную за вказаним номером.
— Здаєте житло?
— Так, — обізвався з іншого боку жіночий голос.
— Але ж там проживає родина, — кажу і представляюсь кореспондентом «Голосу України».
Невдовзі зустрічаюся з Еммою та її співмешканцем. Вони показують договір наймання житлового приміщення, у ньому є печатка фізичної особи-підприємця. Угода оформлена на співмешканця.
— Ми газ уже підключили, — каже Емма. — А вона порушує умови договору, нам не віддає 4200 гривень. За порядком не слідкує. Туди страшно зайти... Я їй думала віддати гроші, окрім двох місяців, а тепер ні.
— Але ж і ви першими порушили умови договору. Лише у середині грудня(!) вирішили проблему з газом. Викидати жінку з двома дітьми на вулицю не маєте ніякого права.
Н. Ващенко пояснила, що справді квартира у занедбаному стані, забруднена ще попередніми орендарями. Свої речі вона тримає у вузлах, не розкладає, бо не знає, що буде далі.
За нашою пропозицією до цієї справи підключилися чернігівські правоохоронці. Надія була шокована їхнім розслідуванням: виявляється, Емма — вигадане ім’я.
— Знайшовся справжній господар цього будинку, — сказала вона. — Уся ця «оренда» відбувалася без його згоди.
Договір теж, так би мовити, має свої нюанси. Підприємець уклав його з особою на житло, яке йому не належить! Емма мені ж говорила:
— Це квартира мого молодшого брата, я у нього опікун.
А тим часом, коли Н. Ващенко була на роботі, в орендованому помешканні «господарі» знову відключили газ. Родина зігрівається у ці грудневі морози обігрівачем. Але їй вочевидь створюють нестерпні умови для того, щоб вони звільнили приміщення, а потім марно намагалися отримати компенсацію за завдані збитки.
Сподіваємося, що правоохоронці розставлять усі крапки над «і» в цій неприємній ситуації. Нині з цього приводу, як повідомила помічник начальника міського відділу УМВС по роботі з громадськістю та ЗМІ Наталія Човпило, триває розслідування. Досить сказати, що останнім часом міліціонери викрили у Чернігові махінаторів, які займалися збиранням коштів наперед за оренду житла, якого насправді не надавали.

Чернігів.