Фракція Блоку Юлії Тимошенко має намір ініціювати скликання позачергового засідання Верховної Ради з метою скасувати рішення Центральної виборчої комісії про дозвіл голосувати виборцям удома. Про це заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко в ефірі «5-го каналу».
«Скоріше за все, ми наступного тижня будемо скликати Верховну Раду для невідкладного розгляду цього питання», — сказала вона. Ю. Тимошенко вважає, що рішення Центрвиборчкому про можливість голосувати вдома на підставі особистої заяви без документального підтвердження про стан здоров’я створює великий ризик фальсифікації результатів виборів. А відмова Київського апеляційного адміністративного суду розглянути відповідну позовну заяву БЮТ, за її словами, є свідченням «продажності суддів».
«Ми зіштовхнулися з продажністю суду, коли окрема суддя прийняла рішення, що можна голосувати вдома, — заявила Ю. Тимошенко. — Я закликаю всі політичні сили, які не декларують, а реально підтримують чесні вибори, підтримати проведення позачергового засідання Верховної Ради. Я закликаю Президента, який тут може проявити своє лідерство і свою чесну позицію, підписати закон у ту ж хвилину, коли його прийме Верховна Рада».
Водночас представники інших політичних партій, представлених у парламенті, вважають малоймовірним і саме проведення позачергового засідання Верховної Ради до президентських виборів (за планом, наступне пленарне засідання парламенту має відбутися 19 січня), і особливо — ухвалення результативного рішення.
Олександр ЄФРЕМОВ, Партія регіонів:
Якщо буде зініційовано позачергове засідання, то ми внесемо свої пропозиції до порядку денного проведення такого заходу. Думаю, є більш серйозні питання, які сьогодні необхідно розглядати, аніж рішення ЦВК щодо голосування вдома. Я зараз перебуваю на Луганщині, і ми якраз робимо все можливе для того, щоб якомога менше людей голосувало вдома і якомога більше людей могли взяти участь у голосуванні безпосередньо на виборчих дільницях. Виникає інша проблема: БЮТ уже сам не розуміє, що їм потрібно робити для того, щоб принаймні втримати ту ситуацію, яка є на сьогодні. А ситуація складається таким чином, що у Тимошенко все менше шансів потрапити до другого туру.
Володимир В’ЯЗІВСЬКИЙ, Блок «Наша Україна — Народна самооборона»:
Мало віриться в слова Юлії Володимирівни. БЮТ мав можливість дуже гарно підшліфувати цей законопроект про вибори Президента і змінити неприємні позиції у законі, у тому числі й низку зауважень від Венеціанської комісії. На жаль, тоді БЮТ усунувся від голосування за всі пропозиції, а тепер вже вкотре у гарячці та в бурхливій агонії пропонуватиме зібрання сесії. Це, найімовірніше, просто піар-крок Юлії Володимирівни — вона сама не вірить у те, що можна щось змінити.
Олександр ГОЛУБ, Комуністична партія:
Не виключаю того, що позачергове засідання може формально відбутися, але сумніваюся, що буде прийнято необхідне рішення. Оскільки і депутати нашої фракції, і, гадаю, всіх інших працюють відповідно до графіків зустрічей із виборцями в округах. Другий момент, який викликає сумніви, це, безумовно, те, що голосування вдома — це лише одна із вад чинного законодавства. Адже ще є питання щодо складання списків виборців у день голосування, голосування за кордоном людей, котрі не перебувають на консульському обліку, низка інших зауважень. Виправити ситуацію, змінивши лише якусь одну частину законодавства, неможливо. Потрібно приймати загальні рішення. А у цьому не зацікавлені ані БЮТ, ані Партія регіонів, котрі мають найбільші фракції у парламенті. Тому досить низько оцінюю результативність цього можливого засідання.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
Вони заварили цю кашу, нехай цим і займаються. БЮТ і Партія регіонів зробили цей закон (про вибори Президента. — Ред.) , а тепер з’ясовують між собою стосунки. От нехай і з’ясовують далі.
Буква закону
Конституція
Стаття 83. Позачергові сесії Верховної Ради України, із зазначенням порядку денного, скликаються Головою Верховної Ради України на вимогу Президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.