Про це Перший заступник Голови Верховної Ради України заявив в інтерв’ю журналістам 24-го телеканалу, підбиваючи підсумки роботи українського парламенту протягом минулого політичного року.
За словами О. Лавриновича, функціонування головного представницького органу багато в чому залежить від структури, яка сформувалася внаслідок голосування під час парламентських виборів.
«Це питання до суспільства, до зрілості України до того, чи можемо ми сьогодні говорити, чи сформувались держава і нація, яка відповідально ставиться не тільки до сьогоденних проблем, до збереження свого історичного минулого, а й впевнено дивиться в майбутнє і знає ступінь відповідальності кожного за свій вибір. Не тільки вибір свого життєвого шляху, а вибір для всієї держави, для всього народу. Ми повинні прагнути цього і шукати шляхи досягнення цієї мети», — зазначив О. Лавринович.
Серед найзначущіших законів, ухвалених парламентом, що позитивно впливатимуть на життя людей, є закони соціального спрямування щодо підвищення мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії, захищеності інвалідів та дітей-сиріт та закон про вибори президента.
«Якщо виходити із суспільної необхідності і суспільної потреби для кожного громадянина, серед важливих законів, зокрема, закон, який стосувався Конституційного Суду, закони, які стосувалися літакобудівної галузі. Але найважливіші ті закони, що стосуються підвищення соціальних стандартів, забезпечення заробітною платою, пенсіями, виплатами для сиріт та інвалідів», — наголосив О. Лавринович.
При цьому перший заступник глави парламенту висловив жаль, що задля вирішення цього нагального для людей питання фракція Партії регіонів мала вдатися до блокування трибуни парламенту, аби її ініціатива була почута провладною більшістю.
«Деякі народні депутати не бачили тих людей, які живуть на заробітну плату в 1000 гривень, і не бачили тих людей, які отримують пенсію 500—600 гривень, при тому, що мінімум, записаний в законі, є набагато більшим. Не треба забувати, що в Україні живуть люди, які потребують гідного життя», — зазначив О. Лавринович і додав: «Прикро, але без блокування це питання неможливо було вирішити. Це стало відповідною об’єктивною реакцією на зловживання посадовими особами та уряду в цілому».
Щодо закону про вибори президента, О. Лавринович зазначив: «До важливого закону можна віднести нову редакцію закону про вибори президента, який було ухвалено парламентом». При цьому політик пояснив свою думку: «Якість цього закону була забезпечена тим, що він готувався професійними юристами конституційного права, які належали до двох протиборствуючих політичних сил, що забезпечило кваліфікований підхід і політичну збалансованість».