Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за повну інвентаризацію землі. Про це він сказав у ході зустрічі з журналістами в Сімферополі під час робочої поїздки до Криму.
«Необхідно провести, у тому числі в Криму, повну інвентаризацію всіх земель. І очолювати цю роботу повинні не офіційні представники, а люди, які мають авторитет серед населення. Бо в Криму вже не один раз займалися земельними питаннями різні комісії. Але, як правило, вони працювали до того часу, поки не вирішували свої особисті земельні проблеми», — заявив Голова Верховної Ради України. В. Литвин наголосив, що повинен бути складений реєстр землекористувачів. Це, на його думку, допоможе не допустити розкрадання земель на півострові та в інших регіонах України.
Глава українського парламенту також запропонує народним депутатам подолати вето Президента країни на закон про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. «19 січня буду пропонувати, щоб Верховна Рада України розглянула вето Президента, який виступив проти мораторію на ринок землі до 2012 року», — сказав Володимир Литвин. І додав, що все це сприяє привласненню земельних ділянок махінаторами в період безвладдя.
Голова парламенту вважає, що депутати в регіонах повинні обиратися тільки з місцевих жителів. «Винятково повинні обиратися в кримські органи влади люди, які проживають у Криму. Так само, як і на інших територіях. Щоб не було заїжджих літунів, які вирішуватимуть у тому числі й земельні питання», — наголосив В. Литвин. На його думку, це дозволить сформувати владу в країні більш «прозорим способом».
З приводу рішення Центральної виборчої комісії про голосування на президентських виборах за межами виборчої дільниці без документа, що підтверджує неможливість пересування виборця, глава парламенту висловив думку, що вдома повинні голосувати ті люди, які через об’єктивні причини не мають можливості дістатися до виборчої дільниці. Він не виключив, що у зв’язку з рішенням виборчої комісії в деяких населених пунктах України може з’явитися велика кількість людей, які побажають голосувати винятково вдома. «У нас уже були такі прецеденти, що до 30 відсотків людей раптом вирішили не йти на виборчі дільниці. Думаю, що це може дати ґрунт для зловживань», — сказав Голова Верховної Ради України.
На запитання журналістів з приводу оцінки угоди між Богданом Хмельницьким і російським царем Олексієм Михайловичем в 1654 році, В. Литвин запропонував оголосити 8 січня, день проведення Переяславської ради, днем україно-російської дружби. А Крим, за словами В. Литвина, має стати лабораторією, в якій шліфувалися й пропонувалися б для всієї країни підходи та принципи взаємодії між Україною і Росією.

Крим.