Пенсіонери незадоволені поділом на категорії і мізерними надбавками
Літні мешканці Маріуполя збуджено обговорюють ціни і пенсії. Перші напередодні новорічних свят зробили стрибок і досі не повернулися на попередні позиції. Щодо пенсій, то їх виплатили з надбавками, які подекуди нагадують відверте знущання: 19 копійок, 60 копійок... Під час спілкування із кореспондентами ветерани не стримували емоцій. А голова ради ветеранів війни і праці металургійного комбінату «Азовсталь» Світлана Рибалко попросила донести колективний «крик душі» пенсіонерів-металургів, які прагнуть справедливості у встановленні розміру пенсій.
«Ці смішні надбавки в 7,5 гривні, 7 гривень, 14 гривень ми б відправили нашим шановним депутатам і чиновникам, так би мовити, на підтримку бійцівського духу. Але нужда нас змушує прийняти навіть цю подачку, —йдеться у колективному зверненні, що його передали до редакції «Голосу України» колишні металурги. — Це ж який цинізм треба мати, щоб дати такі крихітні надбавки, коли ціни на продукти харчування, ліки, лікування, послуги зростають удвічі-втричі!»
Ветерани кажуть, що потребують не надбавок, а впорядкування закону про пенсійне забезпечення. Теперішня система не витримує критики: пенсіонери розділені на кілька десятків категорій, а розмір пенсії залежить не від трудового внеску, а від року виходу на заслужений відпочинок. «Скажіть, у чому провинилися конструктори, сталевари, оператори, які пішли на пенсію до 1992 року? Чому у них пенсія в три-чотири рази нижча за тих, хто пішов пізніше?» — запитує Світлана Рибалко. За її словами, особливо ображеним є покоління, яке пережило війну. «Це покоління створило все те, чим користуються сьогоднішні депутати і чиновники. Але ветерани покарані лише за те, що їхній пенсійний вік припав на перебудовний «бедлам». В результаті за рівної кваліфікації, стажу, на одному й тому ж металургійному підприємстві деякі люди заробили пенсію у 700-800 гривень з урахуванням усіх надбавок. Багатьом навіть доплачують до мінімальної пенсії, хоча людина відпрацювала тридцять-тридцять п’ять років».
Ліна КУЩ, Леонід ВАСИЛЕНКО.
Донецька область.