В Івано-Франківську відбулася виставка-конкурс різдвяної атрибутики. Понад 20 майстрів із різних районів області привезли на показ свої дідухи, вінки, обереги, павуки. Ці солом’яні вироби колись були такими само атрибутами різдвяних свят наших батьків, як сьогодні — ялинка. Тепер та традиція повертається, особливо на Прикарпатті. Учасниця виставки Світлана Горбак із села Бортники Тлумацького району навіть подумує заснувати любительське об’єднання майстринь з виготовлення дідухів, бо дуже багато людей хочуть цього навчитися.

 

У пані Світлани дідухи виходять напрочуд красиві і теплі (на знімку). Це й не дивно, адже жінка робить їх уже більше десяти років. І щоразу дивує глядачів своєю фантазією та смаком. Світлана розповідає: їй щороку доводиться вправлятися в цьому мистецтві, бо в селі існує традиція спалювати дідухів після новорічно-різдвяних свят і тим попелом обсипати господарство, щоб відігнати від нього злі сили. Дідух у Бортниках — це найперше символ коляди. Закінчується коляда — закінчує своє життя і дідух.

А ось в інших селах Прикарпаття, зокрема у Надвірнянському районі, навпаки — вважають, що дідуха гріх спалювати, бо в ньому є зерно. Чим довше житиме дідух, тим краще. А тому передають його, як естафету, від роду до роду. Або ж розбирають і плетуть з нього перевесла. Надвірнянські майстрині розповідали, що вдома у них є дідухи, яким по кілька десятків років! Адже «дідух» складається з двох слів: «дід» і «дух». Дід — то старійшина роду, його оберег, який підтримує дух родини, її духовність, традиції. Отож дідух як символ роду має зберігатися в кожній родині і бути на покуті під час різдвяних свят. Вважається, що коли на Святвечір до хати заносять дідух, то в цей момент до хати злітаються душі померлих родичів.

А чи не найоригінальніше бачення дідуха представила на виставці Наталя Халус із села Сеничева Долинського району. Вона виготовила його у вигляді колядника. Дідух видався і незвичним, і водночас виготовленим за всіма канонами цього мистецтва, за що й отримав гран-прі.

Загалом на конкурсі було відзначено сім робіт. Переможці заробили грошові винагороди від 200 до 600 гривень. Отож уже є за що готувати святвечерю, жартують прикарпатські майстрині.

 

Івано-Франківськ.

Фото автора.