Голова Верховної Ради України Володимир Литвин має намір пропонувати парламентові подолати вето глави держави на закон про продовження на два роки мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
«19 січня я пропонуватиму Верховній Раді подолати вето на закон, який забороняє продаж землі до 2012 року», — заявив В. Литвин учора в Богуславі Київської області, коментуючи на прохання журналістів ситуацію, яка склалася внаслідок застосування Президентом України права вето щодо згаданого закону.
«Я вважаю, що глава держави повинен стояти на сторожі інтересів людей, а не захищати спритних ділків, які набрали землі в тіньовий спосіб і чекають, коли зможуть легалізувати свої оборудки, — зазначив керівник парламенту. — Можу сказати одне: пройдисвіти не отримають права купити землю за безцінь».
За словами В. Литвина, сьогодні фахівці стверджують, що не можна вводити ринок землі з огляду на те, що «у нас, по-перше, немає механізму оцінки земель, а по-друге, в людей, які працюють на землі, немає можливості заплатити за неї ринкову ціну. Люди знаходяться на межі бідності».
Разом з тим, на думку керівника парламенту, якщо людина володіє земельним паєм і хоче його продати, «вона повинна мати право це зробити, але продати державі за ринкову ціну, а держава, у свою чергу, повинна дивитися, кому вона даватиме цю землю в користування».
В. Литвин висловив переконання, що Верховна Рада України повинна подолати вето глави держави. «Якщо цього не буде зроблено, я вимагатиму, щоб результати поіменного голосування було опубліковано», — заявив він.
«Вільного продажу земель сільськогосподарського призначення не буде. Це рівнозначно тому, щоб продати своїх батьків, їхню пам`ять. Земля повинна належати тому, хто на ній живе і працює», — зазначив В. Литвин.
Голова Верховної Ради України також узяв участь у відкритті товарної залізничної станції в Богуславі (на знімку).
«В останні роки у нас все закривалося, а сьогодні один з таких випадків, коли відкривається, а точніше — поновлюється, оскільки рух залізничного транспорту в цьому місті було припинено у 1991 році, — сказав В. Литвин. — Я радий, що, попри всі складнощі, сьогодні відновлено роботу цієї станції».
«Це означає, що відновлюється життя, в тому числі економічне. Відкриття цієї товарної станції принесе користь району та його жителям, які зможуть відвантажувати продукцію підприємств, на яких вони працюють», — сказав він.
* * *
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає доцільним повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму в складі Україна—Росія—Європа на паритетних принципах.
Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин висловив переконання, що вітчизняну газотранспортну систему «потрібно розвивати, але не так, як це пропонувала робити українська влада, домовившись із Європою про співпрацю у питаннях газової сфери і забувши про країну, яка видобуває газ, — Росію».
На переконання керівника парламенту, «Росія, яка видобуває газ, Україна, яка має газотранспортну систему, і Європа, яка є споживачем блакитного палива, мають співпрацювати разом». «Я є прихильником повернення до ідеї створення газотранспортного консорціуму, але не за таким принципом, щоб на газову трубу «сіли» три країни. Учасники консорціуму повинні зробити свої внески у спільну справу: Росія — газ, Європа — новітні технології, техніку і обладнання, Україна — свою газотранспортну систему», — сказав В. Литвин.
* * *
Цього ж дня Володимир Литвин відвідав Черкаську область.
Прес-служба Верховної Ради України.